x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anvelopele de iarnă, obligatorii de mâine

Anvelopele de iarnă, obligatorii de mâine

de Gabriela Antoniu    |    Iulia Barbu    |    Mara Raducanu    |    31 Oct 2011   •   15:33
Anvelopele de iarnă, obligatorii de mâine

Noua lege privind dotarea vehiculelor in conditii de iarna intra in vigoare maine.

Astfel, anvelopele devin obligatorii in conditii meteo specifice: drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. Acestea trebuie sa fie omologate si sa poarte marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). Nu sunt recomandate anvelope de iarna second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care inaltimea profilului lor este mai mica de 4 mm. Anvelopele denumite comercial “all seasons' sau 4S, ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de zapada M+S, M.S., M&S.

Ministerul Transporturilor a anuntat saptamana trecuta care sunt amenzile ce vor fi aplicate pentru nerespectarea regimului anvelopelor. Acestea pot varia de la 600 de lei pana la 8 000 de lei.

Astfel, in cazul autovehiculelor cu masa totalã maximã autorizatã mai mica de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto, valoarea amenzii variaza intre 600 - 1400 lei. In cazul autovehiculelor de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone si a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, valoarea amenzii poate varia intre 2500 – 4000 lei.

Daca fapta constatata are ca efect si blocarea unui sector de drum, sanctiunea contraventionala este de 5000 - 8000 lei plus costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Inspectorii ARR sau RAR care vor verifica respectarea in trafic a noilor norme au alocat un timp de 15 minute pentru aceasta procedura . Agentii de circulatie nu vor putea da amenzi pentru neechiparea cu cauciucuri de iarna, in lipsa unui reprezentant al RAR. “Constatarile se pot face de catre Politia Rutiera impreuna cu RAR sau de catre RAR. Agentul de politie de unul singur nu poate constata abateri.

Ca atare, el nu va putea nici sa dea amenzi', a explicat Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere.

×