x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ape minerale cu probleme romăneşti

Ape minerale cu probleme romăneşti

de Anca Scarlat    |    12 Sep 2007   •   00:00
Ape minerale cu probleme romăneşti

Specialiştii europeni in ape minerale şi termale ne apreciază pentru potenţialul pe care il avem, dar nu văd schimbări radicale pentru viitorul apropiat.

Romănia a fost aleasă de specialişti anul acesta drept gazdă pentru Conferinţa Internaţională Anuală a Apelor Minerale. Intălnirea, organizată de Asociaţia Internaţională a Hidrologilor (IAH) in colaborare cu Societatea Naţională a Apelor Minerale şi European Drinks, se desfăşoară la Stăna de Vale, in perioada 7-13 septembrie, unde se discută problemele economice şi de mediu din domeniu.


O ŢARĂ IMPORTANTĂ. Specialiştii spun că suntem o ţară importantă din punct de vedere al resurselor naturale. Că avem ape minerale şi termale demne de apreciat, dar... dar mai e nevoie de foarte mulţi bani! Căt despre apele balneare, vor fi cu adevărat demne de aprecierea internaţională abia atunci cănd vom avea şi baze de tratament mai bune, la care se adaugă, inevitabil, infrastructura şi serviciile. Dacă pănă acum in Romănia au fost foarte multe staţiuni - peste 300 de microstaţiuni şi staţiuni mari, astăzi suntem in declin, tot din cauza problemelor legate de investiţii. După intrarea in Uniunea Europeană, hotelurile concepute pentru sute de turişti sunt foarte greu de făcut rentabile. "In străinătate se preferă dezvoltarea unor staţiuni mici. Suntem pe drumul bun, dar mergem incet poate şi pentru că banul investit in aceste domenii nu se poate recupera in 5 ani", a explicat in cadrul conferinţei de la Stăna de Vale Adrian Feru, unul dintre specialiştii romăni.


COMPETIŢIE. Specialiştii spun că avem ape minerale de calitate foarte bună, dar acest business s-a dezvoltat foarte bine şi in celelalte ţări, iar din acest motiv accesul pe pieţele străine este foarte redus. "Ei işi apără drepturile proprii, pentru că s-au investit foarte mulţi bani. Este foarte greu să devii competitiv pe piaţa acestui business cănd ei au investit atăt, iar tu vrei să transporţi produsul tău căteva mii de kilometri", spune Adrian Feru. "Dacă putem vorbi de o dezvoltare dinamică a sectorului de imbuteliere, in Romănia s-a dezvoltat foarte bine in ultimii ani, foarte dinamic şi agresiv, cu majoritatea investitorilor de origine romănă. Poate, dacă ar fi fost străini, ar fi fost şi mai mult export. Branduri ca Borsec, Izvorul Minunilor, Bucovina, Perla Harghitei ar putea să concureze cu cele mai bune branduri din lume. Au reprezentat chiar o spaimă pentru cei care au venit să investească şi, cănd au văzut că piaţa romănească există, s-au retras", a mai spus specialistul.


ECONOMIA STRICĂ OMENIA...
Mai avem şi ape termale. Deja se folosesc in unele localităţi pentru incălzire, dar intervin tot felul de oprelişti in calea "energiei curate", aşa cum explică Feru: "S-a dezvoltat şi utilizarea apelor termale la incălzirea locuinţelor in Oradea, Beiuş etc.. S-a făcut şi cu fonduri europene, care au fost date Romăniei in compensare pentru diminuarea cantităţii de CO2 care s-ar fi eliminat in atmosferă din utilizarea combustibililor clasici. In această direcţie au existat ceva investiţii, dar e şi aici o inerţie foarte mare, din cauza furnizorilor de energie clasică. Ei incearcă să-şi păstreze business-ul".

×
Subiecte în articol: verde! minerale