Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor îl acuză pe managerul interimar de la Maternitatea Giuleşti de lipsă de transparenţă pentru că a refuzat să îi dea numele firmei care a montat aparatele de aer condiţionat, pe care vroia să îl facă public pentru ca alte unităţi să nu mai ia astfel de instalaţii.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor (APP), a declarat, vineri, la ieşirea din Maternitatea Giuleşti, unde a venit să discute cu managerul interimar al unităţii sanitare, Victoria Nicolau, că aceasta a refuzat să îi dea numele firmei care a instalat aparatele de aer condiţionat în Secţia de Terapie Invensivă unde s-a produs incendiul.El a precizat că a cerut numele firmei pentru a-l face public, astfel încât ceilalţi manageri de spitale să nu facă aceeaşi greşeală pe care a făcut-o directorul de la Maternitatea Giuleşti.
Barbu a arătat că informaţia este una cu caracter public, iar în acest sens că a făcut solicitare în baza Legii privind accesul la informaţiile de interes public.
Preşedintele APP a mai spus că managerul interimar de la Maternitatea Giuleşti ar fi "un om dificil", precizând că Nicolau "a avut probleme şi în trecut în ceea ce priveşte legătura dintre medic şi pacient".
"Acesta aparat nu e nimic altceva decât un mediu de cultură. În general în secţiile de terapie intensivă, nu doar aici la copii, sunt foarte mulţi pacienţi taraţi, iar aşa nu facem decât să împrăştiem microbii. Am vorbit cu noul manager al spitalului. I-am solicitat în mod public, ca şi informaţie publică, să ne dea numele companiei care a instalat astfel de aparate de aer. I-am spus: «Doamnă, dumneavoastră vă este teamă că vă dă în judecată compania; ne daţi nouă numele acelei companii şi noi vom face public numele ei, pentru ca astfel de instalaţii să nu mai fie montate în spitale». Vreau să sesizăm toţi managerii de spitale să nu facă aceeaşi greşeală ca cel de aici. Nu mi-a plăcut atitudinea ei. Dacă aşa va conduce instituţia e păcat de tradiţia şi excelenţa spitalului, precum şi de colectiv. Comportamentul dumneeai nu e de acum, ci de câţiva ani. La fel se comportă cu pacienţii, discută foarte urât. Amintiţi-vă modul în care a fost tratată o pacientă cu hemoragie care a murit în final, ştiţi istoricul dumneaei. Aceste instalaţii artizanale reprezintă un real focar de infecţie", a mai spus Vasile Barbu.
El a adăugat că într-o unitate de terapie intensivă nu poate fi montat un aparat casnic de aer condiţionat, pentru că acesta reprezintă "un real focar de infecţie", în condiţiile în care în aceste secţii sunt pacienţi cu probleme grave.
"Într-o unitate de terapie intensivă nu poate fi montat un aparat casnic de aer condiţionat, pentru că acesta reprezintă un real focar de infecţie, ci aparate profesionale de aer condiţionat, care să conţină filtre specifice şi sisteme speciale de purificare a aerului", a precizat Vasile Barbu.