Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat joi că mai multe state europene s-au oferit să primească pacienţi aflaţi în stare critică şi gravă în urma incendiului din clubul Colectiv.
"Vorbim de Belgia, cel puţin 8 pacienţi din care 3 foarte grav şi 5 intermediar - adică neventilaţi - , vorbim de Olanda, care a anunţat că primeşte 4 pacienţi de terapie intensivă ventilaţi şi 3 mai puţin grav, dar care necesită terapie pentru arşi. În Olanda, vom mai primi alte date pentru paturi suplimentare. Vorbim de Germania, în care am intrat cu primul contact şi o să aflăm în seara asta câte paturi ne pun la dispoziţie. (...) Eu am discutat cu domnul ambasador al Marii Britanii inclusiv ieri şi alaltăieri şi se analizează câte paturi vor fi sau cum o să ne sprijine (...) Deja avem un medic britanic care participă, alături de colegii noştri, în România, la îngrijirea pacienţilor. (...) Din Franţa, e posibil să vină colegi chirurgi să mai completeze echipele noastre de aici şi colegi anestezişti", a anunţat Arafat, la Palatul Victoria.
Acesta a precizat că este important ajutorul oferit de aceste state întrucât "vorbim de îngrijire care va dura, la unii pacienţi, luni de zile", iar "numărul lor mare înseamnă că e nevoie de echipe complexe".
În ceea ce priveşte transportabilitatea pacienţilor, Raed Arafat a precizat că acest aspect se evaluează încă de către medici şi se poate schimba "din minut în minut".
"Se decide înainte de plecare dacă este sau nu transportabil", a explicat Arafat.
"Avioanele pe care le avem la dispoziţie sunt două avioane Spartan din partea Ministerului Apărării Naţionale şi mai avem cele două avioane care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în serviciul SMURD, dar acolo vorbim de capacităţi de câte un pacient pe avion, pe când la avioanele Spartan putem să ajungem până la 12, chiar şi mai mulţi pacienţi într-un avion, depinde de starea lor şi câţi dintre ei necesită ventilaţie", a explicat oficialul MAI, adăugând că în prezent sunt în jur de 40-45 pacienţi intubaţi-ventilaţi.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat că tratamentul pentru cei transferaţi la spitalele din străinătate va fi asigurat pe baza formularului E 112 şi decontat de CNAS, iar pentru pacienţii care rămân în ţară tratamentul e asigurat de statul român în baza programelor pe care le are Ministerul Sănătăţii în derulare.