x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primele concluzii ale exploziilor și incendiului de la Crevedia.Arafat: 20 de pompieri sunt internaţi în prezent în spitale din ţară şi străinătate

Primele concluzii ale exploziilor și incendiului de la Crevedia.Arafat: 20 de pompieri sunt internaţi în prezent în spitale din ţară şi străinătate

de Redacția Jurnalul    |    03 Sep 2023   •   13:29
Primele concluzii ale exploziilor și incendiului de la Crevedia.Arafat: 20 de pompieri sunt internaţi în prezent în spitale din ţară şi străinătate
Sursa foto: Hepta

UPDATE: Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunțat, duminică, într-o conferinţă de presă, că 20 de pompieri care au intervenit la exploziile de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, sunt în prezent internaţi - 12 în spitale din ţară şi opt în unităţi medicale din străinătate.

"La acest moment, mai rămân internaţi 12 pompieri în România şi opt pompieri în străinătate. Dintre pompierii internaţi în străinătate, ne aşteptăm ca primul să fie externat chiar săptămâna asta, dacă informaţiile sunt corecte. Va trebui să îl aducem acasă în stare bună. Informaţiile despre pompierii noştri - care au fost duşi inclusiv intubaţi unii - şi despre civili până acum este că situaţia este sub control, sunt stabili, există un caz la Milano. Până acum au reuşit să îl menţină şi să îl asiste. Poate că reuşesc să îi salveze viaţa, are arsuri foarte mari, de peste 80%, cu prognostic foarte rezervat", a afirmat secretarul de stat.

El a mai declarat că în urma activării Mecanismului European de Protecţie, nouă state au oferit 52 de locuri.

"Ni s-au oferit 52 de locuri din partea a nouă state. Ni s-a solicitat să transferăm împreună cu colegii din Ministerul Sănătăţii care au stat cu noi în celula de criză de la minister toată noaptea respectivă şi care au controlat partea de cerere - transfer de la spitale şi a doua zi am avut 12 pacienţi transferaţi în cinci state membre", a arătat Arafat. 

Update: Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne  a mai anunțat că primul apel după explozia de la Crevedia a fost la ora 18,48 iar primele echipaje de intervenţie au sosit la 19,06.

"La 18,48, ISU Dâmboviţa a fost anunţat prin 112 despre faptul că în Crevedia a fost o explozie urmată de incendiu la o locuinţă. (...) La 19,06 - prima sosire. La 19,06 ajung la locul intervenţiei primele echipaje de la ISUB-IF, Detaşamentul Buftea, cu două autospeciale de apă şi spumă şi un echipaj de prim ajutor", a spus Arafat.

Arafat a mai declarat că până în prezent au fost constatate 2.150 de deficienţe la staţiile GPL în urma controalelor dispuse după exploziile care au avut loc la Crevedia.
 "Total deficienţe constatate - 2.150. Total măsuri dispuse - 1.519, din care retragerea autorizaţiei sau avizelor la 11, suspendarea activităţii la 60 şi închiderea activităţii la 12. Total sancţiuni contravenţionale - 1.797, în cuantum de 6.545.307 lei", a spus Arafat. 

Au fost neînţelegeri cu privire la termenii tehnici şi manipulări în spaţiul public

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, că acţiunea pompierilor a avut o "abordare defensivă", cu scopul de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului, menţionând că el a ajuns la faţa locului şi a validat măsurile luate şi a insistat pentru introducerea roboţilor şi retragerea pompierilor.

El a explicat, paşii privind intervenţia de la Crevedia, arătând că în 26 august, la ora 18,48 a fost primul apel prin 112 la ISU Dâmboviţa privind prima explozie urmată de incendiu la o locuinţă.

"Permanent s-a acţionat pentru dispersarea gazului din zonă, evitând astfel acumularea gazului în zona de eveniment şi asta este printr-o perdea de apă şi răcirea permanentă pentru a compensa căldura radiată de focarele existente şi a reduce temperatura cisternelor. Cel puţin aici, acţiunile de răcire permanentă a cisternelor au permis evacuarea şi luarea măsurilor de instalare, inclusiv a roboţilor şi retragerea unei părţi a pompierilor din imediata apropiere a cisternelor şi au cumpărat, din punctul nostru de vedere, timp pentru aceste măsuri. Altfel puteam să vedem, probabil, a doua explozie şi mai devreme, poate şi mult mai mare, dacă implica şi alte cisterne", a explicat Arafat.

Știre inițială: Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat duminică primele concluzii ale exploziilor și incendiului de la Crevedia.

Potrivit lui Arafat, echipele de intervenție care s-au dus la fața locului au descoperit că sunt probleme cu hidranții. Cel puțin unul dintre hidranți nu avea presiune, au stabilit anchetatorii.

Prima măsură a reprezentat evacuarea caselor din jur, iar primii șefi ai pompierlor au ajuns la locul intervenție la aproximativ o oră după apelul la 112. În total, au fost aproape 100 de apeluri la 112 privind exploziile și incendiul de la Crevedia, a mai anunțat Arafat.

„Conducerea intervenție este a pompierilor care au expertiză. Eu când am ajuns acolo, la aproximativ o oră, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliți, activitatea era în desfășurare, erau stabilite evacuarea și răcirea”, a explicat Raed Arafat.

Ministerul de Interne a anunțat că în urma exploziei de la stația GPL din Crevedia au fost 58 de victime. Trei oameni au murit, 25 de pacienți au fost externați, iar 12 răniți au fost transferați în străinătate. Cei mai mulți răniți sunt angajați ai ministerului. Trei pacienți răniți sunt în continuare în stare critică. Doi se află la Spitalul Clinic de Urgență București și la Spitalul Bagdasar Arseni București, iar al treilea este într-o unitate medicală din Milano.

×
Subiecte în articol: arafat raport crevedia