x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ArcelorMittal vrea energie ieftină, dar nu-şi plăteşte datoriile

ArcelorMittal vrea energie ieftină, dar nu-şi plăteşte datoriile

de Daniel Ionaşcu    |    29 Mar 2012   •   17:29

Reprezentantii sai au facut un adevarat tur de forta pentru a-si asigura energia necesara pentru viitorii doi ani. Conducerea societatii s-a intalnit ieri la Palatul Victoria cu premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrul Economiei, Lucian Bode. Dupa modelul Chevron, si ArcelorMittal a sosit cu oficiali "grei" la Bucuresti: Sanjay Samaddar - director executiv Business Division East, Bruno Ribo - directorul ArcelorMittal Galati si Ionel Bors - Country Manager pentru Romania. "Reprezentantii grupului ArcelorMittal au reconfirmat interesul pe termen lung al prezentei lor operationale in Romania si rolul strategic pe care il are combinatul de la Galati in perspectiva dezvoltarii pietei in zona Marii Negre. De asemenea, au prezentat evolutia economica a combinatului in ultimii ani, in contextul crizei economice internationale, precum si provocarile economice cu care trebuie sa se confrunte in aceasta perioada", a anuntat Guvernul intr-un comunicat.

Contract misterios

ArcelorMittal a depus recent pe OPCOM o cerere pentru 3,15 TWh preluati pe o perioada de doi ani. Cu toate acestea, compania este unul dintre principalii datornici catre Transelectrica, operatorul sistemului national de energie electrica. Prospectul de listare pentru vanzarea a 15% din actiunile statului la companie a dezvaluit ca firma are de dat Transelectricii 7,18 milioane de lei. Cum combinatul siderurgic nu a platit suma, Transelectrica a actionat firma anglo-indiana in instanta.

Reamintim, cererea depusa de ArcelorMittal pe OPCOM a fost prima in care, in locul unui pret ferm pe fiecare MWh cumparat, era inclusa o formula de calcul complexa. Solicitarea ArcelorMittal a provocat un scandal-monstru, fiind contestat faptul ca pretul nu e clar si ca formula continea elemente ciudate impuse cu valoare arbitrara. Formula mai preciza si ca energia electrica reprezinta 9,26% din costurile realizarii produselor siderurgice.

In final, pretul urma sa varieze intre 170 si 180 lei/MWh, mult sub nivelurile actuale ale pietei, unde energia costa in jur de 210 lei/MWh. Surse din sectorul energetic declarau ca Nuclearelectrica urma sa raspunda la aceasta cerere, prin aceeasi metoda patentata in afacerile derulate in ultimii doi ani cu Hidroelectrica, care sunt investigate acum de Comisia Europeana. Presa a scris ca Nuclearelectrica urma sa livreze 100 MW in banda din scoaterea unei bucati din cosul populatiei iar cate 20 MW urmau sa fie adunati de la complexurile Turceni si Rovinari intr-un mix care urma sa fie livrat apoi combinatului de la Galati. Jurnalul National a relatat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu a fost de acord cu scoaterea energiei nucleare din cosul populatiei, pentru ca asta ar fi insemnat scumpiri pentru consumatorii casnici. Licitatia a fost anulata ulterior pe 20 martie.

×