x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestare amanata - Marian Iancu a obtinut termen pentru aparare

Arestare amanata - Marian Iancu a obtinut termen pentru aparare

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    23 Mar 2006   •   00:00
Arestare amanata - Marian Iancu a obtinut termen pentru aparare

Omul de afaceri Marian Iancu a obtinut ieri cel putin opt zile de libertate, pana cand Tribunalul Bucuresti va judeca cererea de arestare preventiva formulata de anchetatori. Ca si in cazul Tender, judecatorul Petre Rosu a acordat timp pentru pregatirea apararii pana la 30 martie.

Administratorul Grupului de firme VGB, Marian Alexandru Iancu, si avocatii lui au avut ieri de asteptat mai bine de o ora pana cand au putut aparea in fata judecatorului. Omul de afaceri a declarat pe holul Tribunalului Bucuresti ca nu recunoaste nici una dintre acuzatiile formulate impotriva lui si pentru care procurorii au cerut arestarea sa. "Nu aveam cum sa spal bani, eu n-am mai intrat intr-o banca de 11 ani. Imi dati prea multa atentie, eu nu fac parte din vreun partid politic. Faceti o tinta falsa din mine!", a sustinut omul de afaceri. Avocatul Ioan Neagu ne-a declarat: "Eu am venit la instanta direct de la Departamentul National Anticoruptie, unde aveam activitati programate de mai de mult timp. Am cerut termen pentru pregatirea si exercitarea apararii, asa cum prevad articolul 6 din Codul de procedura penala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului". Completul Sectiei a II-a penale a admis solicitarea apararii lui Marian Iancu, amanand judecarea arestarii pentru data de 30 martie.

CRIMA ORGANIZATA. Potrivit procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT), omul de afaceri Marian Alexandru Iancu ar fi savarsit mai multe infractiuni grave, in tandem cu Ovidiu Tender. Concret, administratorul grupului de firme VGB este acuzat ca impreuna cu patronul SC Tender SA ar fi constituit un grup de criminalitate organizata, in perioada ianuarie-decembrie 2003. La aceasta grupare ar fi aderat si Toader Gaureanu, Cecilia Dumitrescu, Marin Badea, Bogdan Salajan si Kadri Basaran. Scopul grupului de crima organizata ar fi fost obtinerea de fonduri financiare frauduloase a caror sursa a fost disimulata prin incheierea cu incalcarea atributiilor de serviciu a unor contracte comerciale nelegale.

AJUTOR. Procurorii au stabilit ca administratorul VGB OIL, impreuna cu Cecilia Dumitrescu, l-a ajutat pe omul de afaceri ovidiu Tender sa induca in eroare APAPS, Departamentul Post-Privatizare. SC Tender SA Timisoara avea obligatia de a efectua investitii tehnologice si de mediu la SC CAROM SA Onesti.

In realitate, aceste investitii au fost efectuate, contrar legii, cu banii proprii ai rafinariei. Tot Marian Iancu i-ar fi determinat pe Tender si Cecilia Dumitrescu sa treaca nelegal o creanta de 1.400 de miliarde de lei de la Carom in patrimoniul Tender SA Timisoara.

INFRACTIUNI CONTINUE. Procurorii au cerut arestarea lui pentru 30 de zile, deoarece au descoperit ca Marian Iancu a savarsit noi infractiuni, chiar si dupa ce el a fost trimis in judecata pentru fapte comise intre 2002 si vara anului 2003. Potrivit ONPCSB, omul de afaceri ar continua inca sa spele bani. Motiv pentru care procurorii il considera "un pericol concret pentru ordinea publica". In plus, el ar fi avut in plan sa faca presiuni asupra partii vatamate ori sa incheie o intelegere frauduloasa cu aceasta.

"MODEST"
"Imi dati prea multa atentie, eu nu fac parte din vreun partid politic. Faceti o tinta falsa din mine!" - Marian Alexandru Iancu, Administrator VGB

PRIMA DATA
Omul de afaceri Marian Alexandru Iancu nu se afla la prima experienta legata de arestul preventiv. In februarie 2005, el a fost incarcerat, printr-o hotarare a Tribunalului Bucuresti, pentru spalare de bani, evaziune fiscala si abuz in serviciu, infractiuni legate de afaceri cu rafinariile CAROM si RAFO. Potrivit anchetatorilor, Iancu impreuna cu administratorul SC VGB ar fi prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitelor pe profit si prin returnari ilegale de TVA cu peste o mie de miliarde de lei vechi. Omul de afaceri a stat astfel dupa gratii aproape patru luni, impreuna cu fratele sau Octavian Iancu si cu administratorul firmei VGB, Constantin Margarit. La 24 iunie 2005 cei trei au fost pusi in libertate.

PARTENERUL TENDER, DUPA GRATII
Ovidiu Tender, "partenerul" de dosar al lui Marian Iancu, a fost arestat preventiv acum 21 de zile pentru aceleasi infractiuni invocate de procurori in cazul patronului echipei de fotbal Poli Timisoara. Tender a ajuns in spatele gratiilor dupa trei amanari ale procesului si o incercare esuata a judecatorului de a scapa de dosar. Unul dintre motivele arestului a fost incercarea mituirii, prin intermediar, a unuia dintre cei care efectueaza expertiza in dosarul RAFO.

Â

×
Subiecte în articol: observator tender afaceri omul iancu