x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestare SUA - Regele heroinei a stat 15 ani la noi

Arestare SUA - Regele heroinei a stat 15 ani la noi

de Sînziana Stancu    |    15 Dec 2007   •   00:00
Arestare SUA - Regele heroinei a stat 15 ani la noi
Sursa foto: SAJJAD HUSSAIN/

Iranianul Hussein Karini, supranumit "Regele heroinei", care a stat 15 ani in Romănia, de unde a condus una dintre cele mai mari reţele internaţionale de trafic cu droguri, va fi judecat de justiţia americană.



Iranianul Hussein Karini, unul dintre cei mai mari traficanţi de heorină din lume, care a locuit timp de 15 ani şi in Romănia, de unde a condus o reţea internaţională de trafic de droguri, a fost extrădat din Austria in Statele Unite, unde va fi judecat, scrie The New York Times.

Karini a fost arestat in luna martie in Austria, de unde vroia să fugă in Azerbaidjan, a declarat publicaţiei americane procurorul federal din Manhattan, Michael J. Garcia. Traficantul, supranumit "regele heroinei", va fi judecat de Curtea Federală Districtuală din Manhattan.


PARAVAN. Ancheta internaţională a inceput in noiembrie 2005 şi a fost condusă de Drug Enforcement Administration (DEA), prin biroul din Atena, poliţia din Olanda, Germania, Turcia, precum şi de SIE, Poliţia Romănă de Frontieră şi un procuror DIICOT. "Regele heroinei" coordona din Romănia o filieră internaţională, ce acţiona pe teritoriul mai multor state din Europa, Asia, SUA şi Canada, formată din sute de persoane de diferite naţionalităţi şi structurată pe mai multe celule specializate, de la cultivatorii de mac opiaceu pănă la distributorii finali. In 1992 şi-a deschis in Bucureşti o firmă-paravan, nonprofit, pentru a-şi dirija nestingherit reţeaua. El nu părăsea ţara decăt de căteva ori pe an, dar işi chema la ordin subalternii cel puţin o dată pe lună, intr-un apartament de trei camere din Bucureşti. Iranianul avea şi o soţie căreia ii făcuse trei copii, dar trăia in concubinaj cu o tănără din judeţul Teleorman, cu care avea un copil recunoscut oficial.


Reţeaua era una din cele mai prolifice organizaţii infracţionale transcontinentale, transportănd şi comercializănd anual cantităţi de heroină de ordinul tonelor, iar sumele de bani obţinute se ridicau la căteva milioane de dolari. Totodată, organizaţia criminală asigura şi circuitul ilicit, via Dubai şi spălarea banilor proveniţi din comercializarea drogurilor.


MONITORIZARE. Monitorizarea lui Karini in Romănia a inceput in 2005, cănd ofiţerii Serviciului Antidrog din cadrul Inspectoratu-lui General al Poliţiei de Frontieră au aflat că iranianul işi coordona afacerile din Bucureşti şi a durat un an şi jumătate, terminăndu-se cu intocmirea unui dosar penal la Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre capturile importante de droguri s-a numărat şi cea din luna august din ţara noastră, cănd poliţiştii de la Antidrog au găsit in garajul unui bucureştean din Chitila 1.200 de litri de anhidridă acetică, din care se fabrică heroina, in valoare de 18 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: observator