x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestati in Nigeria - Marinarii si-au semnat libertatea

Arestati in Nigeria - Marinarii si-au semnat libertatea

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    17 Dec 2005   •   00:00
Arestati in Nigeria - Marinarii si-au semnat libertatea

Marinarii romani arestati in Nigeria au sosit ieri pe Aeroportul International "Henri Coanda". Jurnalul National a relatat pe larg in luna august povestea celor doi marinari retinuti in mod abuziv.

Curtea Suprema de Justitie din Nigeria a stabilit, la 14 decembrie, ca membrii echipajului navei rusesti "MT African Pride" sunt nevinovati. Pentru a putea parasi Nigeria, marinarii romani au fost obligati sa semneze un act prin care li se interzicea sa dea statul Nigerian in judecata.

In primavara anului 2003, constantenii Radu Mazilu si Valerica Dragne s-au imbarcat pe vasul "MT African Pride" si au plecat spre Lagos. In luna octombrie a aceluiasi an, nava, care se afla ancorata in apele internationale, a fost retinuta de autoritatile portuare nigeriene. Echipajul a fost suspectat de contrabanda cu petrol brut. Dupa acest incident, intregul echipaj al navei "MT African Pride" a fost acuzat de furtul a 11.300 de tone de petrol si arestat sub invinuirea de "conspiratie in vederea savarsirii de infractiuni". Marinarii au fost inchisi mai intai in inchisoarea "IKOYI", apoi transferati in inchisoarea de maxima siguranta Kiri-Kiri din Lagos, iar nava a fost retinuta in Delta Nigerului. Dupa 2 ani si jumatate de tergiversari, instanta de judecata din Nigeria a stabilit ca membrii echipajului sunt nevinovati. Pentru eliberarea marinarilor romani Ambasada Romaniei din Republica Federala Nigeria a facut mai multe demersuri catre oficialitatile din tara. Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Mazilu si Dragne Valerica au fost eliberati, la 12 septembrie, pe "cautiune diplomatica". Aceasta forma de cautiune presupune ca ambasada si-a asumat raspunderea pentru ca cei doi romani sa se prezinte in instanta.

PROCESUL, O PARODIE. La fiecare vizita la penitenciar consulul Romaniei in Nigeria le ducea alimente, medicamente si vesti din tara. Autoritatile romane din Nigeria au facilitat celor doi romani cazarea gratuita pe durata procesului la Curtea de Justitie din Lagos. "Procesul a fost o parodie deoarece am fost de aproximativ 40 de ori la tribunal, timp in care, ba nu venea judecatorul, ba avocatul, iar pe noi nu ne intreba nimeni nimic", spune Valerica Dragnea. Mai mult decat atat, autoritatile nigeriene nu aveau nici o proba sa ii retina. "Grecul (n.r. - patronul) are mai multe nave in zona iar petrolul a fost schimbat cu apa, asa a disparut si nava. Pe nava era un echipaj format din sapte persoane, care a fost inlocuit cu un echipaj complet nou", declara Radu Mazilu. "Ne-au retinut pe nedrept. Ca sa putem veni acasa a trebuit sa semnam un act ca nu-i dam in judecata", continua Mazilu.

×
Subiecte în articol: observator Nigeria