x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestul la domiciliu „expiră” la 1 august. Parlamentarii trebuie să se grăbească să modifice legea

Arestul la domiciliu „expiră” la 1 august. Parlamentarii trebuie să se grăbească să modifice legea

de Diana Scarlat    |    22 Iun 2015   •   15:08
Arestul la domiciliu „expiră” la 1 august. Parlamentarii trebuie să se grăbească să modifice legea
Sursa foto: Rolphot/Getty Images/iStockphoto

Legea arestului la domiciliu a fost blocată de Curtea Constituţională, săptămâna trecută, şi trimisă Parlamentului, pentru a fi corectată. Aleşii au la dispoziţie 45 de zile să o corecteze, dar intră în vacanţă la 1 iulie și nu se vor mai întoarce până la toamnă.

În acest moment, legea nu mai este funcţională şi va deveni inaplicabilă, dacă Parlamentul nu o îndreaptă în 45 de zile.

Instituţia arestului la domiciliu a funcţionat un an şi jumătate, fără a fi stabilită o durată maximă a posibilităţii de aplicare.

„Curtea a constatat că, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa în cuprinsul acestui articol termenul şi durata maximă a măsurii preventive a arestului la domiciliu (...) sunt încălcate dispoziţiile constituţionale cuprinse în art. 23 – libertatea individuală, art. 25 – libera circulaţie, art. 26 - viaţa intimă, familială şi privată, art. 39 - libertatea întrunirilor, art. 41 - munca şi protecţia socială a muncii şi, respectiv în art. 53 - restrângerea exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale”, specifică CCR.

Și criminalii pot sta acasă

De arest la domiciliu au beneficiat şi interlopi celebri, precum Nuţu Cămătaru, dar pot beneficia şi criminalii, violatorii, pedofilii sau teroriştii – judecătorul fiind cel care decide. Există o singură interdicţie în legea actuală a arestului la domiciliu: nu se poate dispune atunci când sunt infracţiuni legate chiar de membrii familiei.

În următoarea perioadă ar putea fi puşi în libertate unii dintre arestaţii la domiciliu, pentru că judecătorii nu mai au la îndemână acest instrument

×
Subiecte în articol: arest la domiciliu legea ccr