x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil

Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil

de Paul Bardasu    |    08 Noi 2023   •   06:00
Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil

Azi îi sărbătorim pe sfinții Mihail și Gavriil, doi dintre cei trei arhangheli menționați în Biblie, alături de Rafail. Și cum o mulțime de români își sărbătoresc în această zi onomastica, să privim mai îndeaproape cine sunt aceștia, ce fac pentru omenire, dar și tradițiile și superstițiile împământenite de mii de ani.

Mihail și Gavriil sunt cei mai importanți îngeri din „armata” lui Dumnezeu. Ba chiar conducători ai acesteia - arhangheli. În total sunt 7 - cei doi pe care îi sărbătorim astăzi, Rafail și Uriil și încă 3, care diferă de la o religie la alta (Metatron, Chamuel, Zadkiel, Jophiel, Barbiel, Jehudiel, Barachiel, Jeremiel, Varahil, Gudiil ori Salateil). Ilie Cleopa scrie în cartea sa, „Ne vorbește Părintele Cleopa”, că religia ortodoxă acceptă că cei șapte îngeri care stau înaintea lui Dumnezeu sunt Mihail, Gavriil, Rafail, Varahil, Gudiil, Salateil și Uriil. Arhimandritul explică și ce semnificație are fiecare nume: „Toți au terminația «il». Știți ce înseamnă? Înseamnă Dumnezeu! Știți care este adevăratul nume al Arhanghelului Mihail? «Miha» înseamnă putere și «il», Dumnezeu. El se tălmăcește «puterea lui Dumnezeu». Iar la Gavriil, «Gav» înseamnă, bărbat, «ri» înseamnă tare, și «il», Dumnezeu. Adevăratul nume al lui Gavriil se tâlcuiește «bărbat tare, bărbat Dumnezeu». Rafail, înseamnă «povățuitor dumnezeiesc»; Varahil, «îndreptător dumnezeiesc»; Gudiil este îngerul pocăinței lui Dumnezeu, al purtării de grijă, Salateil înseamnă «slujitorul cel mai înalt dumnezeiesc», care duce rugăciunile tuturor oamenilor la Dumnezeu, iar Uriil se tâlcuiește «foc și lumină dumnezeiască»”.

Gavriil, mesagerul veștilor bune

Arhanghelul Gavriil (scris și Gavril sau Gabriel) este unanim considerat a fi mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Gavriil. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).

Mihail este conducătorul oştilor îngereşti, dar și cel care transmite rugăciunile credincioşilor către Tatăl Ceresc. Este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă ori o sabie. Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gavriil. Mihail poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă. În stânga stă diavolul, gata să înşface sufletul celui care trece în nefiinţă, astfel că Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci îngerul stă la picioarele lor. Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt. De asemenea, în credinţele populare Mihail este şi protectorul Lunii şi al Soarelui şi ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (când sunt eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.

Azi se prepară „turta areților”

Ziua de 8 noiembrie mai este numită și „Năpustitul areților”. Areţii (berbecii despărțiți de oi) sunt sloboziţi astăzi în staul și se „năpustesc” asupra mioarelor pentru împerechere. O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, în această zi de sărbătoare, „turta areţilor”, preparată din grâu sau porumb. Aceasta este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu faţa în jos vestește răul - oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavril de patroni ai oilor. 8 noiembrie se mai numește „Vara Arhanghelilor”, care ține doar o zi. De azi și până în 25 decembrie, vor mai fi, potrivit tradiției, încă 3-4 zile mai călduroase, denumite „vara iernii”.

Ambii îngeri de cel mai înalt rang sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut şi până la moarte şi se roagă continuu la Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard păcatele izvorâte din patimile şi slăbiciunile omeneşti şi îi ajută pe cei care ţin posturile creştineşti să îşi purifice conştiinţa. Ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Aceasta pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.

 

Cele nouă ierarhii divine ale „cetelor îngerești”

 

Există nouă tipuri de îngeri. Serafimii sunt cei mai aproape de Dumnezeu și nici măcar celelalte ființe divine nu se pot uita la ei. Urmează Heruvimii, deținătorii evidenței cerești și ai cunoașterii lui Dumnezeu. Apoi vin Tronurile, înfățișate ca niște roți strălucitoare, acoperite cu ochi, care sunt guvernatorii cerului, apoi Domniile, care fac tranziția între îngerii amintiți mai sus și cei care urmează și al căror rol este de a păstra ordinea în Univers. Având forma unor scântei de lumină, Virtuțile îi inspiră pe oameni în domenii cum ar fi știința, arta sau medicina. Urmează Stăpânii, fumuri viu colorate, dar neclare, care servesc drept consilieri în materie de religie, teologie și de ideologie. Întâietorii au forma unor raze de lumină, supraveghează totul și ghidează întreaga lume. Ultimii în ierarhia divină sunt Arhanghelii și Îngerii, protectorii oamenilor și ai tuturor lucrurilor fizice. Dacă primii sunt responsabili pentru omenire la nivel global, îngerii au grijă în particular de oameni și de gospodăriile lor.

 

În ziua acestei sărbători nu se fac treburi casnice și nu se lucrează în grădină, căci, se spune în popor, cei care vor munci se vor chinui rău înainte să moară.

 

Ce nume se sărbătoresc astăzi

 

Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela sunt cele mai populare nume care se sărbătoresc de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, însă există și nume derivate: Michaela, Mihail, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Miță, Michi, Mihalache, Mihalcea, Mihalache, Găbiță, Gabi, Gavril, Gavriil.

×