x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aritmetica de pe terase, după redeschiderea din 15 mai

Aritmetica de pe terase, după redeschiderea din 15 mai

de Diana Scarlat    |    04 Mai 2020   •   13:26
Aritmetica de pe terase, după redeschiderea din 15 mai

Turismul își așteaptă restartul, dar încă nu s-a stabilit ce se va putea redeschide imediat după 15 mai, dacă situația nu se va agrava, în criza sanitară. Mari speranțe au patronii de restaurante, baruri și cafenele care au și terase spațioase, pentru că aceste locuri în aer liber s-ar putea redeschide primele. Și hotelurile care au astfel de spații ar putea fi în avantaj, pentru că masa pentru turiști s-ar putea servi afară, păstrându-se distanța între persoane.

 

Discuțiile între reprezentanții HORECA și guvern sunt în plină desfășurare, pentru a se putea redeschide hotelurile, restauranturile, barururile și cafenelele. Industria a raportat o pierdere de circa 60 de milioane de euro, doar pentru ceea ce ar fi trebuit să fie minivacanța de 1 Mai. Dacă situația sanitară va permite relaxarea imediat după 15 mai, cu redeschiderea unor afaceri din HORECA, vor fi avantajați  în primul rând cei care vor putea respecta nevoile de distanțare între persoane. Patronii de restaurante și hoteluri cer o evaluare atentă a situației, pentru că nu se poate impune un număr maxim de persoane în camere sau la masă, fără a se ține cont de numărul de membri pe care îl poate avea o familie. „Dacă noi avem o familie cu patru sau cinci persoane, este clar că se pot caza, la fel ca înainte, într-o cameră sau într-un apartament, pentru că așa trăiesc acei oameni și acasă, așa călătoresc în mașina personală. Tot așa pot sta și la aceeași masă, distanțarea urmând să se facă față de ceilalți oaspeți, nefiind nevoie de distanțare între membrii aceleiași familii”, explică un hotelier. 

 

Protest de 1 Mai, fără F.P.T.R.

1 Mai a fost zi de protest în turism, însă Federația Patronatelor din Turismul Românesc se dezice de această acțiune. „F.P.T.R. respectă orice formă legală de protest, dar nu a participat la protestul „Salvați Turismul”, acțiune la care au participat foarte puțini salariați din cei peste 200.000 din ramura de activitate turism”, a anunțat federația patronală, care mai arată că cele mai multe dintre măsurile propuse de F.P.T.R. au fost acceptate și sunt în curs de implementare, fiind prezentate public și de ministrul Economiei, Virgil Popescu.

 

Hotelierii spun că trebuie să se țină cont de numărul de membri ai familiei. Există și familii cu opt sau zece copii, care locuiesc și călătoresc în același spațiu, deci nu ar fi nevoie de cazare separată sau de separarea lor la masă.

×