x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ariton a văzut cu ochii lui utilajele învechite de la UM Sadu

Ariton a văzut cu ochii lui utilajele învechite de la UM Sadu

de Gabriela Mladin    |    13 Feb 2011   •   12:15

După ce a ajuns la Uzina Mecanică Sadu, împreună cu o comisie de specialitate din cadrul companiei naţionale Romarm, ministrul Economiei, Ion Ariton, a promis că va aloca fonduri pentru retehnologizarea utilajelor. El a vrut să vadă cum s-a produs explozia de la fosta fabrică de armament, în care două femei au murit, iar un bărbat a fost grav rănit. Mai mult, Ariton a dispus ca toate uzinele de armamanet din ţară să fie verificate şi a propus un sistem de asigurări de viaţă pentru angajaţii care lucrează în condiţii de risc.

 Ministrul Economiei, Ion Ariton a sărit ca ars atunci când a fost întrebat despre investiţiile pe care le-a făcut în Uzina Mecanică Sadu, acolo unde două femei au fost spulberate în urma exploziei produse de două tone de praf de muniţie. A declarat doar că s-au făcut investiţii, dar că se mai impun şi altele, apoi s-a scuzat şi a urcat în maşină. A ajuns la Bucureşti şi, pe drum, probabil l-a urmărit imaginea pe care o văzuse în depozitul de pulberi de la Secţia 35 Capse, acolo unde doar pereţii au mai rămas în picioare, în urma deflagraţiei şi sticla şi aluminiul topit. Şi-a dat seama că angajatele au ars, pur şi simplu, la o temepratură de peste o mie de grade Celsius. A mai văzut, probabil, şi utilajele cu care lucrau angajatele în momentul producerii exploziei. Doar acest lucru l-a determinat ca la o zi după producerea exploziei să dispună ca în termen de 30 de zile să fie verificate toate uzinele de armament din ţară, astfel încât să poată fi evaluat gradul de risc în care se lucrează. Pentru UM Sadu, acesta a promis fonduri pentru retehnologizare şi a propus un sistem de asigurări de viaţă pentru cei care lucrează în condiţii de mare risc.

Utilaje vechi de 40 de ani

Despre investiţiile la Uzina Mecanică Sadu, ne-a vorbit directorul general al uzinei, Gheorghe Boian: "Doar secţia care împachetează capse pentru NATO a fost modernizată. În ultimii doi ani au fost făcute investiţii de 2 milioane de euro, asta înseamnă 20% din utilajele pe care le avem. Funcţionăm cu utilaje din 1970, de atunci nu s-a mai băgat niciun leu în retehnologizarea acestora. În noiembrie, Ministerul Economiei a aprobat investiţii pentru toate utilajele în sumă de 5 milioane de euro, investiţii care n-au fost făcute până acum. Uzina Mecanică de la Sadu a fost înfiinţată în 1939. Practic cu acele utilaje funcţionăm, dar care au mai fost îmbunătăţite până în anii 1970, de atunci datează liniile existente. Estimăm pagubele produse în urma exploziei la 40.000 de euro”, a precizat directorul uzinei.

Este posibil ca aceste utilaje învechite şi condiţiile rudimentare să fi dus la producerea exploziei, însă acest lucru nu se va stabili niciodată în raportele oficiale. Angajaţii care lucrează în uzină vorbesc despre condiţiile grele de lucru şi aceste utilaje învechite, însă nu oficial. Şi-ar pierde locul de muncă, iar dacă judecăm după cele întâmplate în ultimii ani la UM Sadu, angajetele arse în urma exploziilor, dar care au supravieţuit, s-au întors la lucru cu feteţe desfigurate şi asta în urma multor intervenţii chirugicale plastice.

Tot eroare umană?

Anchetatorii au deschis şi de această dată o anchetă, la fel ca şi în celelalte explozii petrecute până acum la Sadu. "Suntem în faza actelor premergătoare, nu s-a putut stabili cu exactitate ce s-a întâmplat, urmează să stabilim pe parcursul cercetărilor. Urmează ca pe baza probatoriului să vă comunicăm datele. Nu putem da un termen aproximativ. Explozia a fost una foarte puternică, în cauză s-a întocmit dosar penal in rem pentru infracţiune la legea muncii 319 şi ucidere din culpă”, a declarat procurorul Paul Costache de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. În celelalte explozii, dosarele au fost închise întrucât s-a stabilit că din vina angajaţilor s-a produs deflagraţia, ca urmare a manevrărilor greşite a explozibilului sau, pur şi simplu, cauzele naturale au dus la explozie. De exemplu, ancheta exploziei din 2007, când un angajat a murit şi alţi trei au fost răniţi, a fost finalizată cu concluzia că: o rază se soare a pătruns printr-un ochi de geam în secţia de împachetare capse şi s-a produs incendiul.

2 tone de praf de puşcă a ras depozitul

De această dată, proporţiile exploziei au fost imense, iar şansa celorlalţi angajaţi a fost aceea că nu se aflau în depozitul care a fost, pur şi simplu, ras în urma deflagraţiei: "Probabil s-a produs o explozie mecanică, nu ştiu exact, sunt posibile mai multe cauze de iniţiere a pulberii, temperatura pe care o degajă prin ardere este mare şi aceasta conduce la carbonizare imediată dacă te afli într-o incintă închisă. Din prima magazie, unde s-a iniţiat explozia, s-a întins la şase clădiri care făceau parte din depozit. Acum depozitul este ars în totalitate, cele şase clădiri betonate sunt arse în totalitate, toată pulberea din ele a luat loc, aproape două tone de praf de pulbere”, a declarat directorul Uzinei, Gheorghe Boian.

Şi inspectorul şef al ISU Gorj, Liviu Dumitraşcu a vorbit de proporţia deflagraţiei: ”A fost explozie urmată de incendiu. Explozia a avut loc într-o magazie de depozitare a materialului exploziv. În urma incendiului au rămas doar zidurile. E dezastru la faţa locului”, a spus acesta.

Acum se va face şi o expertiză tehnică de către specialiştilor INSEMEX. Potrivit acestora echipa institutului ajunsă la Uzina Mecanică Sadu a realizat o primă verificare a perimetrului în care a avut loc explozia, urmând ca luni să fie prelevate şi primele probe din acea zonă. În acest sens, specialiştii vor preleva probe din pulberea despre care se presupune că a stat la baza deflagraţiei, pulbere care va fi examinată în laboratoarele institutului de la Petroşani. În funcţie de examinările de laborator şi de celelalte probe care vor putea fi recoltate, specialiştii vor realiza expertiza tehnică necesară stabilirii cauzelor în asemenea incidente.

Când îl laşi pe Hoară să conducă

Uzina Mecanică Sadu a fost construită în 1939. Înainte de 1989, în cadrul Uzinei, numită fabrica de Armament, lucrau aproape 12.000 de oameni, incluzind şi Sadu II. Acum a mai rămas doar Uzina Sadu I, iar în ea mai lucrează 890 de oameni. Salariul mediu pe uzină este, conform directorului general, 1100-1200 de lei, asta incluzând toate acele condiţii grele de muncă.

Uzina a fost preluată din subordinea Ministerului Apărării Naţionale în cea a Ministerului Economiei. În urmă cu patru ani, Ministerul Economiei a numit la Sadu un administrator special: "Având în vedere datoriile pe care Uzina le avea la stat, este vorba despre 120 de milioane de lei noi, a fost numit acest administrator special, în baza Legii 131, practice pregătirea pentru privatizare”, a declarat Gheorghe Boian.

În urmă cu doi ani, ministrul Economiei, Adriean Videanu ia decozia să-l înlocuiască pe administratorul special de până atunci cu democrat-liberalul Marcel Hoară, preşedintele unei agenţii din subordinea ministerului. Tot ce a făcut Hoară pentru uzină a fost să-şi încaseze indemnizaţia de la stat pentru funcţia de administrator special.

După explozia de la uuzina Mecanică Sadu de vineri, Marcel Hoară şi-a făcut apariţia, însă foarte târziu după ce din uzină plecaseră şi anchetatorii, finalizându-şi cercetarea la faţa locului. Hoară a fugit de presă ca dracul de tămâie şi a comunicat telefonic faptul că nu poate face declaraţii,… nu peste ministrul Ion Ariton.
×