x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șeful Armatei Române: NATO și UE sunt principalii furnizori de stabilitate în Balcani

Șeful Armatei Române: NATO și UE sunt principalii furnizori de stabilitate în Balcani

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   19:45
Șeful Armatei Române: NATO și UE sunt principalii furnizori de stabilitate în Balcani

Șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat că NATO și UE sunt principalii furnizori de stabilitate în Balcani. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâniri a șefilor armatelor din nouă țări din Europa de Sud-Est. Conferința s-a desfășurat în Albania.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la cea de-a XVII-a ediție a „Conferinței șefilor Apărării din Balcani” (Balkans CHOD’s Conference), organizată în zilele de 5 și 6 iunie, la Durres, în Albania.

„Urmărind ideea bunei vecinătăți într-o lume guvernată de reguli, reuniunea din acest an a șefilor Apărării din țările semnatare ale acestei inițiative regionale de cooperare militară s-a axat pe intensificarea efortului comun pentru menținerea climatului de securitate, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a crizelor, precum și creșterea interoperabilității forțelor armate prin exerciții și instruire in comun”, a transmis MApN.

Șeful Apărării a subliniat că „în Balcani, NATO și Uniunea Europeană sunt principalii furnizori de stabilitate, cu angajamente operaționale menite să asigure un mediu sigur, cum sunt misiunea NATO KFOR din Kosovo și operația EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina”.

În cadrul sesiunii cu tema „Implicarea tinerilor în probleme de securitate și apărare”, generalul Gheorghiță Vlad a afirmat că „în plan național, suntem într-o perioadă a schimbului de generații, între cei născuți în perioada 1981-1996 și cei născuți după 1997. Trebuie să înțelegem mai bine diferențele dintre generații pentru a identifica modalități adecvate de motivare a tinerilor, pentru a se angaja mai mult în chestiuni privind apărarea și securitatea. Luăm în considerare tendința de scădere și de îmbătrânire a populației, o problemă semnificativă pe întreg continentul european, care se adaugă altor dificultăți reale din domeniul angajării tinerilor nu doar în armată, ci și în alte domenii de activitate”.

În timpul conferintei, șeful Apărării a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord și Serbia. De asemenea, a avut întrevederi cu locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite Aliate din Napoli, generalul-locotenent Stephen Kelsey.

Conferința șefilor Apărării din Balcani se desfășoară anual și îi reunește pe șefii armatelor din nouă țări din Europa de Sud-Est: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: armata conferinta nato ue