x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Armata în rezervă declară război guvernanţilor

Armata în rezervă declară război guvernanţilor

de Diana Scarlat    |    24 Ian 2011   •   20:43
Armata în rezervă declară război guvernanţilor
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

"Ieşi a-fară, javră ordinară!", "Bă-ses-cu, nu ui-ta, va ve-ni şi vre-mea ta!", "Jos Bă-ses-cu! Jos ti-ra-nul!", "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică" sau "Armata e cu noi!" au scandat timp de cinci ore cadrele militare în rezervă, găsindu-l vinovat pe şeful statului pentru nedreptăţile care li s-au făcut. Pensionarii militari cer şi demisia miniştrilor Gabriel Oprea şi Traian Igaş, considerându-i la fel de vinovaţi pentru situaţia actuală a armatei şi a cadrelor de la Interne.

Foştii militari cer "dreptate şi onoa­re" pentru armată şi stoparea re­calculării pensiilor. Principala re­ven­dicare a sindicaliştilor o constituie revenirea la pensiile anterioare re­cal­culării, abrogarea tuturor actelor nor­mative care sunt în contradicţie cu legea europeană. Sindicaliştii con­si­deră că pensia este un drept pa­tri­mo­nial, astfel încât ea nu poate fi di­mi­nuată şi nici nu se poate recalcula. "Băsescu a spus că a vrut să dea în foştii torţionari, dar chiar lor le cresc pensiile. Cei mai avantajaţi după recalculare vor fi tot ei, foştii securişti, pentru că ei eu avut cele mai mari salarii şi se merge pe contributivitate. Sunt colegii noştri acum, ne-au unit cu ei, deci n-o să-i dăm la o parte acum", spune Marin Hărăbor, co­lo­nel în rezervă.

Marşul pensionarilor militari din Bucureşti s-a desfăşurat fără incidente, încheindu-se, aşa cum era stabilit, la ora 15:00. Delegaţiile protestatarilor au depus listele cu revendicări la MAI, SRI, MApN, Guvern şi Preşedinţie, iar acţiunile lor continuă cu blocarea sistemului juridic, prin depunerea a peste 12.000 de dosare pentru recăpătarea drepturilor la pensie, urmând ca un miting de mari proporţii să se organizeze pe 1 martie, dacă revendicările nu vor fi soluţionate. Sindicaliştii au anunţat că vor continua protestele până li se va face dreptate în ţară sau la CEDO.

Deşi a nins pe aproape întreaga durată a manifestaţiei, iar tempe­ratura a fost foarte scăzută, la protest s-au adunat peste 5.000 de oameni atât din rândul pensionarilor militari, cât şi din partea sindicatului "Pro Lex", cărora li s-au alăturat cetăţeni obişnuiţi, pe întreaga durată a marşului. Printre manifestanţi au fost şi numeroşi membri ai Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Re­zervă şi în Retragere (ANCMRR) "Alexandru Ioan Cuza" şi ai Aso­ciaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR), deşi s-a anunţat oficial că membrii celor două organizaţii se dezic de acţiunile Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SMCD), toţi având aceleaşi nemulţumiri legate de reducerea cu până la 70% a pensiilor, după o viaţă întreagă de sacrificii şi după ce mulţi dintre ei suferă de boli profesionale grave. Printre manifestanţi s-au aflat şi mi­litari în rezervă care au avut misiuni în Afganistan şi Kosovo sau perso­nalităţi ale Armatei Române, precum cosmonautul Dumitru Prunariu, căruia la recalculare i-a fost redusă pensia pentru că "nu poate face dovada anilor petrecuţi în fosta URSS la pregătire şi după aceea în misiunea din Cosmos".

SCMD cere, de asemenea, să se revină asupra hotărârii de impozitare suplimentară cu 5,5% a tuturor ca­tegoriilor de pensii mai mari de 740 de lei atât civile, cât şi militare, iar în scrisoarea deschisă adresată pre­şedintelui Traian Băsescu, sindica­tul cere "obţinerea sancţionării vinovaţilor prin demitere", invocând art. 80 al. 2 din Constituţia României, pentru că "s-a produs un grav de­zechilibru al puterilor statului". Pro­teste similare au avut loc şi în restul ţării, sute de cadre militare în rezervă pichetând ieri sediile prefecturilor din Alba Iulia, Braşov, Călăraşi, Piteşti sau Suceava. 

×