x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asasin roman urmarit international, arestat la Paris

Asasin roman urmarit international, arestat la Paris

29 Apr 2004   •   00:00

Un criminal roman, dat in urmarire internationala, a fost arestat ieri dimineata la Paris. Suspectul mai are de facut 11 ani de inchisoare pentru un dublu asasinat comis in 1989.

ION ALEXANDRU, IRINA CRISTEA

Membrii unei divizii a Politiei Judiciare i-au dat de urma lui Marcel Toader (44 de ani) la Saint Denis, in apropierea Parisului, intr-un parc de rulote care este un loc des fecventat de refugiatii rromi sau de alte etnii care se aciuiaza in regiune. Potrivit unui comunicat al Politiei, preluat de Agentia France Presse, Toader se afla in custodia autoritatilor franceze, care au declansat procedurile de expulzare. El va fi trimis inapoi in Romania.

Crima

Toader Marcel locuieste in comuna braileana Chiscani. In ziua de 11 martie 1989, individul a patruns in locuinta vecinilor sai, sotii Vacarciuc. Proprietarul era orb, iar ucigasul a asteptat ca sotia acestuia sa plece la cumparaturi. A patruns in casa, l-a omorat pe barbat, dupa care a inceput sa caute bani. Din nefericire, sotia victimei s-a intors mai devreme, motiv pentru care Toader a luat o bata, lovind-o pe femeie pana cand aceasta s-a prabusit la podea fara suflare. Pentru a fi sigur ca si-a „anihilat" dusmanul, a tabarat cu picioarele pe ea, dupa care si-a continuat cautarea banilor. Femeia a murit, dupa cateva zile, la spital.

Eliberare conditionata

Ancheta acestui asasinat a fost declansata inainte de revolutie si s-a finalizat la 19 ianuarie 1990, cand Tribunalul Braila l-a condamnat la 19 ani de inchisoare. A fost incarcerat in Penitenciarul Margineni. La 28 mai 1998, asasinul a facut o cerere catre Tribunalul Braila, cerand eliberarea conditionata pe o perioada de 3 luni, pe caz de boala. Instanta a acceptat, iar Toader a fost pus in libertate. Ulterior, a facut o cerere similara catre Tribunalul Dambovita, cerand prelungirea eliberarii cu alte 3 luni. La expirarea acestei perioade, detinutul a „uitat" sa se intoarca in penitenciar, astfel ca, la 29 septembrie 1999, a fost dat in urmarire generala. Pentru ca politistii aveau informatii ca Toader a parasit tara, a fost dat in urmarire internationala la 10.12.1999. Fugarul va fi extradat in cursul zilei de astazi si va primi un spor de pedeapsa.

„Urmaririle", suparate pe judecatori

Comisarul sef Gheorghe Chitu, seful Serviciului Urmariri al Politiei Romane, a precizat, pentru Jurnalul National, ca judecatorii care dau aviz favorabil cererilor de eliberare conditionata se fac vinovati de fuga detinutilor peste granita. „Este absurd ca puscariasii ies din penitenciare, iar instanta care i-a pus conditionat in libertate nu cere darea lor in consemn la frontiera. Numai in acest an avem de recuperat din Occident peste 50 de astfel de persoane. Un astfel de personaj (darea in urmarire, retinerea si returnarea sa) costa statul roman 1.500 de euro", a conchis Comisarul sef Chitu.
×
Subiecte în articol: observator