x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asezamant - Catedrala Neamului, mai inalta decat Casa Poporului

Asezamant - Catedrala Neamului, mai inalta decat Casa Poporului

24 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai mare biserica din tara si va putea fi vazuta din orice colt al Capitalei. Amplasata pe Dealul Arsenalului, lacasul de cult va fi mult mai inalt decat Casa Poporului. In zona va fi amenajat un bulevard care va trece prin actuala curte a Casei Poporului. Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai mare biserica din tara si va putea fi vazuta din orice colt al Capitalei. Amplasat pe Dealul Arsenalului, lacasul de cult va fi mult mai inalt decat Casa Poporului si va construit pe o suprafata de 10 hectare.
MONICA C. ANDREI

AVANTAJ. Catedrala Mantuirii Neamului va eclipsa sediul Parlamentului, putand fi vazuta din orice colt al Capitalei
Dealul Arsenalului, zis si Mihai Voda, locul ales de autoritati pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, nu a fost luat la intamplare. Primul care a tinut cu orice pret ca lacasul de cult sa fie ridicat pe terenul din spatale actualului sediu al Parlamentului, a fost Regel Ferdinand care in 1920 i-a trimis o scrisoare lui Miron Cristea. El l-a rugat pe patriarhul Cristea sa ridice pe Dealul Arsenalului o catedrala pentru tot neamul romanilor. Aceasta trebuia sa fie cea mai mare biserica dintre cele existente in tara. Noua ani mai tarziu, Miron Cristea l-a invitat la o discutie pe primarul general al Capitalei de atunci Dem. Dobrescu pentru a gasi locul potrivit pentru catedrala. Si atunci, ca si acum, au fost mai multe variante. Trei la numar. Pe Dealul Arsenalului, pe terenul unde acum se afla Teatrul National si la fostele Hale Unirii. Locul agreat de autoritati a fost tot cel recomandat de Regele Ferdinand, Dealul Arsenalului, celelalte locatii fiind foarte scumpe, mai ales ca erau multi proprietari care urmau sa fie expropriati. In plus, terenul era cel mai sigur din tot Bucurestiul din punct de vedere seismic. "Terenul Bucurestiului este aluvionar, iar fundatiile se fac mai greu, din acest motiv nici nu prea sunt multe caldiri inalte. Dealul Arsenalului este cel mai stabil teren, din acest motiv Ceausescu a construit in acel loc Casa Poporului", ne-a spus Razvan Murgeanu, primar general interimar.

VIS IMPLINIT. Insa lucrurile s-au complicat, a aparut criza economica care a blocat toate proiectele. Ca o reparatie morala, dupa 85 de ani, autoritatile locale au cazut la pace si au ales ca lacasul sfant sa fie construit pe Dealul Arsenalului.

Cladirea va fi mai inalta decat Casa Poporului si va putea fi vazuta din orice colt al Capitalei. Patriarhia va avea la dispozitie 10 hectare pentru a ridica lacasul sfant si spatiu suficient pentru asezaminte patriarhale si un parc.

Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, constructia fiind vizibila chiar si de pe Dealul Mitropoliei, avand altarul spre Est.

"Solutia de astazi ofera posibilitatea organizarii unor procesiuni ample, care sa nu afecteze circulatia rutiera. Intre Patriarhie si Catedrala Neamului este o distanta de un kilometru, mii de credinciosi pot merge pe joc in pelerinaj pe traseul Dealului Mitropoliei - Bdul Unirii - Piata Constitutiei - 13 Septembrie. Va fi o contructie monumentala, Parcul Patriarhal va fi deschis publicului, practic zona se va dezvolta foarte mult si din punct de vedere economic", a spus Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei.

SPRIJIN. Singura problema care mai trebuie rezolvata este cea a terenului. Acesta se afla in prezent in administrarea Parlamentului. "Am sa vorbesc cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a urgenta lucrurile si am cerut si sprijinul Presedintiei, a mai spus Murgeanu. Odata terenul obtinut, cei de la Patriarhie vor organiza un concurs national de urbanism pentru alegerea proiectului potrivit in vederea ridicarii lacasului sfant.

BULEVARD NOU. Muncipalitatea va trebui sa schimbe putin si traficul din zona Casei Poporului.

Potrivit proiectului, in zona respectiva va fi amenajat un bulevard, care va trece prin actuala curte a Casei Poporului, unind Strada Uranus cu Podul Hasdeu.

"Obtinem astfel o importanta artera de circulatie pe axa Piata Victoriei - Rahova, care va duce la descongestionarea traficului. Se va crea o penetratie in Piata Victoriei, prin Strada Buzesti, care se va uni cu Uranus, rezultand astfel o artera care va strabate orasul de la nord la sud, ca alternativa pentru Bulevardul Magheru", a spus Murgeanu.

El a adaugat ca Strada Buzesti va fi largita, Municipalitatea urmand sa expropieze zece imobile de pe aceasta artera.

Este pentru prima data cand cele doua institutii implicate in acest proiect, pe de o parte patriarhia, si de cealalta parte Primaria Capitalei, au colaborat ca la carte. Celelalte locatii gasite de autoritati pentru Catedrala Neamului au iscat multe dicutii contradictorii.

Urmele celor cinci altare

Dupa cutremurul din 1977, care a zdruncinat Bucurestiul, Nicolae Ceausescu a avut o "iluminare", sa ridice Casa Poporului. Cinci biserici au fost daramate sau stramutate din zona - aceeasi in care se va ridica mult- discutata Catedrala a Neamului - pentru a face loc colosului. Totul a inceput dintr-o "greseala", cand macaraua care demola un bloc afectat de cutremur a lovit Biserica Enei din vecinatate. Apoi a fost demolata. Colosul avea in preajma alte patru altare de biserica, sacrificate si ele. Pe latura de N-V, unde a fost si Stadionul Republicii, era Biserica Izvorul Tamaduirii, la sud, Biserica Spirea Veche, la S-E, ansamblul Schitul Maicilor, iar la rasarit Biserica Alba Postavari.

In 1982, constructiile in care functiona Institutul Biblic au fost daramate, iar biserica Schitul Maicilor a fost smulsa din locasul ei si mutata la 245 de metri distanta. Era inghesuita in spatele noilor ministere. Preotul Mihai Ionescu povestea ca locul pe care biserica a dainuit timp de mai bine de 250 de ani a fost marcat cu o cruce metalica, dar care a disparut la randul ei, in forfota santierului de la Casa Poporului.

Biserica Spirea Veche era primul altar, dupa cel care a botezat si dealul cel mare al Bucurestilor de odinioara, doctorul Spiridon Kristofi. Zidirea schitului a avut loc prin anii 1740-1750. A fost daramata prin dinamitare in 1984.

Dezastrul comunist a incepul in Dealul Spirei, Dealul Arsenalului dupa Unirea Principatelor Romane, cel mai inalt deal al orasului. Peste toate acestea s-a construit colosul "Casa Poporului". (Eugenia Mihalcea)
×