x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asistente şi medici, audiaţi la Parchet

Asistente şi medici, audiaţi la Parchet

de Anca Aldea    |    Violeta Fotache    |    19 Feb 2010   •   00:00
Asistente şi medici, audiaţi la Parchet

Dezvăluirea făcută de Jurnalul Naţional privind folosirea medicamentului Cytotec - neautorizat în România - în cazul de la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi, soldat cu moartea gravidei Petronela şi a fiicei ei nenăscute, se lasă cu urmărirea penală a vinovaţilor.



"Procurorii Parchetului Judecătoriei Galaţi au audiat deja cinci asistente, acum are loc audierea medicilor. Există rapoarte ale asistentelor, ca şi documentaţie privind predarea-primirea medicamentului Cytotec. Am cerut relaţii de la Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la această substanţă. În afară de raportul de necropsie pentru mama Ulmer Petronela, ne interesează şi o expertiză asupra fătului pentru a vedea cât a fost afectat", ne-a declarat ieri Liliana Constanda, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Galaţi.

După ce luna trecută a fost începută urmărirea penală pentru fapta de ucidere din culpă ("in rem"), acum ancheta se află la un pas de începerea urmăririi penale faţă de persoane, ne-a precizat sursa citată.

FOLOSIREA UNUI MEDICAMENT "OFF-LABEL" ESTE INTERZISĂ
În continuarea demersului nostru jurnalistic, am contactat unul dintre producătorii medicamentului Cytotec, substanţă pe care noi am reuşit s-o cumpărăm ilegal la o masă într-un fast-food, după un "agaţament" pe internet. Reprezentantul Pfizer România, Tudor Ciubotaru, MA PR&Communications Manager, a răspuns întrebărilor adresate de Jurnalul Naţional, iar poziţia exprimată confirmă ceea ce noi am publicat deja.

"Utilizarea Cytotec (misoprostol) de către femeile însărcinate este strict interzisă oriunde în lume. Cytotec este autorizat în Statele Unite ale Americii şi în alte ţări pentru tratamentul ulcerelor gastrice, prospectul acestuia indicând în mod clar faptul că Cytotec poate cauza pierderea sarcinii, naşterea prematură sau defecte de naştere. Acest medicament nu este înregistrat în România", ne-a declarat Tudor Ciubotaru, reprezentantul Pfizer România.

Acesta ne-a explicat faptul că produsul Cytotec a fost autorizat în România numai până în anul 2004, când, la expirarea autorizaţiei, aceasta nu a mai fost înnoită. Iar unul dintre motivele pentru care nu s-a mai cerut autorizarea medicamentului a fost acela că medicii aveau la dispoziţie opţiuni terapeutice mai noi pentru abordarea afecţiunii de ulcer gastric.

"Cytotec nu este înregistrat pentru utilizare în ginecologie. Termenul «off-label» se referă la utilizarea produsului într-o indicaţie neaprobată (neînregistrată). Acest fapt este interzis prin lege", ne-a răspuns reprezentantul Pfizer România.

PFIZER, INTERESATĂ SĂ COMBATĂ COMERŢUL ILEGAL CU CYTOTEC
Compania Pfizer este hotărâtă să pună capăt comerţului ilegal cu Cytotec desfăşurat în ţara noastră "pentru că nu există prioritate mai mare decât cea a asigurării că utilizatorii beneficiază de medicamente sigure şi eficiente", ne-a spus Tudor Ciubotaru.

 "În acest context, este important ca toţi cei implicaţi să colaboreze în acţionarea împotriva contrafacerii şi a comerţului ilegal, derulat pe internet, şi să facă eforturi în asigurarea integrităţii lanţului de aprovizionare farmaceutică, pentru siguranţa pacienţilor. Compania Pfizer îşi manifestă sprijinul faţă de orice acţiune pe care autorităţile statului român o pot întreprinde pentru îndeplinirea obiectivului şi, în cazul în care acestea îi solicită sprijinul, va coopera cu autorităţile, în măsura în care este posibil", a subliniat Tudor Ciubotaru.

×
Subiecte în articol: observator audieri proces dezvaluiri cytoctec