x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ASPA se apără, după tragedia de lângă Lacul Morii: Nu eliberăm câinii înapoi pe străzi după capturare

ASPA se apără, după tragedia de lângă Lacul Morii: Nu eliberăm câinii înapoi pe străzi după capturare

de Redacția Jurnalul    |    23 Ian 2023   •   22:20
ASPA se apără, după tragedia de lângă Lacul Morii: Nu eliberăm câinii înapoi pe străzi după capturare
Sursa foto: ASPA București

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) București a anunțat luni seara că în 2022 a capturat din Capitală aproximativ 1.700 de câini, cei mai mulți, 381, din Sectorul 6.

"Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind realizată la data de 18.01.2023.

Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre."

Într-o serie de precizări făcute luni seara pe Facebook, ASPA București susține că instituția este responsabilă de capturarea câinilor fără stăpân care circulă liber și fără însoțitor pe domeniul public al Municipiului București, dar că și primăriile de sector ar trebui să captureze câini.

„Singura primărie de sector din București care are un astfel de serviciu înființat este Primăria Sectorului 1. Acest serviciu capturează câinii de pe raza Sectorului 1 și îi cazează în adăpostul propriu de la Odăi”, arată ASPA.

ASPA transmite că, în total, în cadrul echipajelor de prindere, sunt angajați 13 șoferi și prinzători, care beneficiază de sprijinul medicilor veterinari colaboratori pentru folosirea armei cu tranchilizant.

„În 2022, ASPA a achiziționat pentru prima dată instrumente de capturare non-traumatice, precum cuști-capcană pentru animale mari și mici, plase de capturare, mănuși profesionale anti-mușcătură. În dotarea echipajelor existau deja crose pentru contenție și arme cu tranchilizant. Au fost cumpărate și cuști noi de transport pentru câini, pe două dimensiuni, confecționate special pentru nevoile echipajelor și bunăstarea animalelor, precum și echipamente de protecție pentru angajați. Totodată, au fost reparate mașinile de intervenție pentru siguranța angajaților și a animalelor”, transmite autoritatea.

ASPA anunță că în 2022 a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1700 de câini. Cei mai mulți câini capturați în 2022 au fost ridicați de pe raza sectorului 6:
Sectorul 6 – 381
Sectorul 5 – 358
Sectorul 2 – 285
Sectorul 4 – 268
Sectorul 3 – 238
Sectorul 1 – 150.

Câinii ridicați de ASPA sunt cazați în cele trei centre ASPA Pallady, ASPA Bragadiru și ASPA Mihăilești, unde sunt microcipați, sterilizați, deparazitați, vaccinați și promovați spre adopție. ASPA a organizat în ultimii doi ani 63 de târguri de adopții, au fost adoptați peste 3.000 de căței la târguri sau din adăposturi."

Precizările au fost făcute după ce Ana Oros Daraban, care alerga, a fost ucisă de câini în București, pe Lacul Morii. Autopsia a dezvăluit că artera femurală a fost sfâșiată, ceea ce a produs moartea rapidă a femeii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×