x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Astărăstoae: Mă bucur că ANI a reuşit să constate incompatibilitatea mea după opt ani

Astărăstoae: Mă bucur că ANI a reuşit să constate incompatibilitatea mea după opt ani

19 Dec 2011   •   08:51
Astărăstoae: Mă bucur că ANI a reuşit să constate incompatibilitatea mea după opt ani

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iasi, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, sustine ca in incercarea de a influenta rezultatul alegerilor de la Colegiul Medicilor din Romania, Agentia Nationala de Integritate se transforma in agent electoral, asa cum a fost si la UMF si, totodata, acuza institutia ca face publice informatiile inainte de a fi instiintat personal.

"Observ ca, desi interventia ANI in alegerile UMF s-au soldat cu un esec, ea persista si incearca sa influenteze alegerile de la Colegiul Medicilor. Ma bucura faptul ca, dupa cei opt ani de zile de cand detin aceste functii, ANI a reusit sa constate incompatibilitatea mea. Vreau sa mentionez ca instanta de judecata este singura care infirma sau confirma existenta unei compatibilitati sau incompatibilitati. Daca se constata acest lucru, voi respecta legea si voi lua decizia de a renunta la unele functii. Faptul ca toate institutiile (ANI si DNA - n.r.) incearca sa-mi blocheze accederea la functii imi da un sentiment de mandrie, inseamna ca sunt intr-adevar un lider puternic care tine piept celor care blameaza categoriile profesionale de elita, si anume, medicii si profesorii. Promit ca nu am sa-i dezamagesc pe cei care m-au ales", a declarat, pentru Agerpres, Vasile Astarastoae.

El a precizat ca la sfarsitul saptamanii trecute a trimis un raspuns ANI cu privire la acuzatiile de incompatibilitate care i se aduc.

"Nu am primit niciun raspuns, desi era normal acest lucru. Am aflat prin intermediul presei si raspund tot prin intermediul mass media ca ANI nu respecta propriile reglementari privind dreptul la aparare, confidentialitate si alte lucruri pe care ei le afirma", a mentionat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iasi, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae.

El a fost reales in aceasta functie, in urma unui scrutin care s-a desfasurat pe tot parcursul zilei de vineri. Potrivit Comisiei Electorale de la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iasi, Vasile Astarastoae a primit 480 de voturi din sufragiile cadrelor didactice, adica 72% in timp ce contracandidatul sau, prof. univ. dr. Stefan Georgescu, a avut doar 208 voturi. Tot la scrutinul de vineri, Astarastoae a primit 19 voturi din partea reprezentantilor studentilor, adica 79% iar Georgescu, sase.

Profesorul Astarastoae nu isi va duce cel de-al doilea mandat la final, el urmand sa implineasca varsta de pensionare peste trei ani.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate din cadrul ANI au stabilit ca Vasile Astarastoae se afla in stare de incompatibilitate deoarece exercita simultan mai multe functii: rector al Universitatii de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iasi, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, director al Institutului de Medicina Legala Iasi, presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul CNSAS si membru in Comisia Superioara de Medicina.

×