In cinstea Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rinduit un post de doua saptamini
Astăzi, creştinii ortodocşi intră în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sîntă-Măriei. Postul ţine pînă la 14 august, inclusiv, zi care premerge marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, în care serbăm săvîrşirea din viaţa pămîntească a Prea Sfîntei Născătoare de Dumnezeu şi mutarea ei cu trupul şi cu sufletul la cer, prin minune dumnezeiască.
VECHIME. Acest post se ţine încă din primele secole creştine, deşi la început nu avea o durată fixă. Din secolul al V-lea, cultul Maicii Domnului a luat o mai mare amploare. Data şi durata postului au fost uniformizate în toată ortodoxia în secolul al XII-lea, prin Sinodul de la Constantinopol din 1166. Credincioşii mai rîvnitori consumă în zilele săptămînii doar mîncăruri de origine vegetală, fără ulei, lăsînd acest aliment doar pentru sîmbăta şi duminica. Este dezlegare la peşte doar de praznicul Schimbării la Faţă, la 6 august. Anul acesta, sărbă-toarea Adormirii Maicii Domnului cade vinerea, ceea ce înseamnă că în acea zi se ţine post, dar se poate mînca peşte.
În afară de Schimbarea la Faţă a Domnului, în această perioadă zile mai importante sînt la 5 august, cînd este serbat Sfîntul Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul), 7 august, ziua Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, ambii români, şi la 11 august, Sfîntul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care a trăit o vreme şi în Ţara Românească.
APEL. Iar pentru că postul fără fapte bune nu are valoare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne îndeamnă la rugăciune pentru cei care au de suferit de pe urma inundaţiilor. Ne povăţuieşte să ne rugăm "Maicii Domnului, Bucuria tuturor celor necăjiţi", dacă se poate citind zilnic Paraclisul Maicii Domnului, şi să-i ajutăm şi material pe sinistraţi.
Citește pe Antena3.ro