x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Astazi se beau 40 de pahare de vin rosu

Astazi se beau 40 de pahare de vin rosu

09 Mar 2004   •   00:00

Ziua de 9 martie este consemnata in calendarul popular al romanilor ca ziua Mosilor de primavara, care iau locul Babelor si aduc cu ei vremea buna.

Mosii Martisorului, numiti si Sfinti, se serbeaza pe 9 martie, concomitent cu praznicul ortodox al celor Patruzeci de Sfinti Mucenici. Sarbatoarea Mucenicilor sau a Macinicilor este consacrata de crestinii ortodocsi comemorarii Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, Armenia - ostasi care in anul 230 dupa Hristos au fost torturati din cauza credintei crestine.

In traditia populara, ziua de Mucenici (sau Macinici) reprezinta hotarul dintre iarna si primavara.

Astazi se fac colacei in forma de opt - "Sfinti", "Sfintisori", "Bradosi" - si inele sau opturi din aluat, care se fierb in apa indulcita, la care se adauga miez de nuca pisata si scortisoara. Se spune ca tot azi se deschid cerurile, se fac vraji de dragoste si noroc, se curata stupii, se purifica oamenii si animalele prin stropirea cu apa sfintita si se impart "mucenici".

De asemenea, se beau 40 sau 44 de pahare cu vin rosu, pentru a avea putere de munca tot anul.

Daca nu stiati, iata care sunt numele celor 40 de mucenici: Acachie, Aetie, Aghie, Aglaie, Alexandru, Anastasie, Candid, Chiril, Chirion, Claudie, Dometian, Domnos, Ecdit, Evnichie, Eutihie, Filoctimon, Flavie, Gaie, Gorgonie, Hudion, Ieraclie, Ilian, Ilie, Ioan, Isihie, Leontie, Lisimah, Meliton, Nicolae, Prisc, Sacherdon, Severian, Sisinie, Smaragd, Teodul, Teofil, Valent, Valerie, Vivian si Xantie. Cum va fi vremea in ziua celor 40 de Mucenici, asa va fi timp de 40 de zile de acum inainte. Daca ploua in aceasta zi, va ploua si de Pasti. Dacatuna de 40 de Mucenici, vara va fi roditoare. Incepand de azi vin in tara cocostarcii si berzele.

×
Subiecte în articol: observator mucenici