x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Atacul cibernetic de la Camera Deputaților: 316 fișiere au fost copiate! Pe unele dispozitive încă rula Windows 7

UPDATE Atacul cibernetic de la Camera Deputaților: 316 fișiere au fost copiate! Pe unele dispozitive încă rula Windows 7

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2024   •   11:03
UPDATE Atacul cibernetic de la Camera Deputaților: 316 fișiere au fost copiate! Pe unele dispozitive încă rula Windows 7

Hackerii care au atacat cibernetic Camera Deputaților au reușit să copieze 316 fișiere, volumul total fiind de 300 de Megabytes, în mare parte cu un conținut public, a spus, miercuri, ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan. Pe unele dispozitive din Camera Deputaților încă rula o versiune de Windows 7, de foarte mult timp depășită, a mai precizat el. Ministrul a afirmat că încă nu știe dacă între documentele copiate de hackeri sunt și documentele sale.

UPDATE:

Întrebat, miercuri, cine ar fi trebuit să fie responsabil de securitate cibernetică a sistemului informatic de la Camera Deputaților, ministrul Bogdan Gruia Ivan a spus că în momentul în care s-au actualizat sistemele informatice ale Camerei Deputaților, în anul 2019, Camera Deputaților a optat să își administreze și să gestioneze în regie proprie, prin intermediul Departamentului de IT, responsabilitatea de securitate cibernetică a site-ului Camerei Deputaților.

Întrebat dacă au fost copiate de hackeri și documentele sale, Ivan a spus că nu are cunoștință despre acest lucru.

„Nu sunt informat până în momentul de față. Imediat ce avem raportul final o să pot să analizez datele, dacă din cele peste 300 de documente o parte dintre ele sunt și documentele mele personale sau nu”, a mai spus Ivan.

Ministrul Digitalizării a precizat că România se confruntă zilnic cu peste 25 de mii de atacuri cibernetice.

„Sunt situații în care din diferite motive, în special din eroare umană, putem să ajungem în această situație. Un exemplu de la Camera Deputaților, până la a avea închis acest raport final, este faptul că sistemele nu au fost actulizate cu cele mai noi tehnologii și software existente astăzi pe piață. Vă dau un exemplu, pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este de foarte mult timp depășită. Acesta este evident atributul administrativ al departamentului IT al Camerei Deputaților”, a precizat Ivan.

Întrebat, în continuare, dacă va fi plătită recompensa, Ivan a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla.

„E o decizie care aparține Camerei Deputaților, dar nu cred că există acest subiect (plata - n.r.), în contextul în care avem capacitatea de a recupera toate acele date, de a asigura securitatea sistemului actual și în același timp, acum ne-am asigurat că avem legislație foarte clară în materie de securitate cibernetică”, a răspuns ministrul.

Acesta a menționat că autoritățile române sunt într-un stadiu avansat cu implementarea proiectului de cloud guvernamental, care în luna februarie va fi pus în licitație publică, în urma negocierii purtate de cei din Comisia Europeană.

„Vom avea parte de unul dintre cele mai performante sisteme informatice din lume, care trebuia să fie aplicat începând cu anul 2026 și va începe să fie funcțional în 2024”, conform lui Ivan.

ȘTIRE INIȚIALĂ: 

Ministrul Bogdan Gruia Ivan a vorbit, miercuri, după ședința de guvern, despre efectele atacului cibernetic asupra Camerei Deputaților.

„Vorbim de un total de 316 fișiere care au fost copiate, dintre care 190 de documente au fost scanate, iar 36 editabile. Volumul total al acestor date este de 300 de Megabytes. În urma analizei tehnice s-a ajuns la această concluzie, de 300 de Megabytes.Conținutul lor este unul preponderent public, și anume contracte de servicii, adrese instituționale, date din buget și datele care nu sunt adresate publicului, copiile după actele de identitate ale parlamentarilor”, a spus Bogdan Gruia Ivan.

Ministrul a precizat că în momentul de față instituțiile abilitate ale statului român sunt la Camera Deputaților și încearcă să rezolve breșa de securitate.

După atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților, în cursul nopții de marți spre miercuri, între ora 1 și 7 dimineața, site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a fost atacat, cu o pondere de circa 18.000 de accesări pe secundă, spune, miercuri, ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: atac cibernetic camera deputatilor