Atacul a vizat o firmă IT care oferă unităților medicale asistență pentru raportarea serviciilor medicale.
Pacienții așteaptă ore întregi în camerele de gardă, deoarece sistemul nu poate fi utilizat, blocând operațiunile spitalelor. Spitalele nu pot introduce datele necesare pentru decontarea serviciilor medicale, riscând să nu primească finanțare de la CNAS.
Managerii spitalelor au confirmat problema, deși nu există o comunicare la nivel oficial. În prezent, se lucrează la soluționarea problemei, dar nu este clar când va fi restabilită funcționarea normală a sistemului.
"Potrivit informațiilor disponibile până la această oră, au fost afectate 15 spitale din Capitală și din țară. Sistemele informatice ale acestor spitale sunt închiriate de la o firmă care a fost vizată de atacul cibernetic din această dimineață.
În București, au fost afectate spitalele Bagdasar-Arseni și Marius Nasta.
Problema este că medicii nu pot introduce datele pacienților în sistem și nu pot deconta banii de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.
De aceea, sunt întârzieri foarte mari. Se așteaptă foarte mult la camerele de gardă, iar pacienții și-au pierdut răbdarea, în condițiile în care și în mod normal timpul de așteptare este mare.
Autoritățile fac investigații pentru a depista sursa atacului cibernetic și cine sunt autorii acestuia", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Raluca Măndoiu.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat în cursul zilei de astăzi cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România: "În prezent, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic. Mai multe spitale sunt afectate de atac.
Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem mai multe informații referitor la entitățile afectate. Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor! Aceasta este prioritatea la acest moment".
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate:
"Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor - se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară", a declarat ministrul, pentru Agerpres.