x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atentat la siguranţa naţională a României

Atentat la siguranţa naţională a României

de Andreea Căprescu    |    02 Iun 2010   •   00:00
Atentat la siguranţa naţională a României

O reţea specializată în ascultări telefonice ilegale, destructurată de Crima Organizată



Un grup format din peste 50 de persoane care interceptau ilegal telefoanele unor politicieni, magistraţi şi oameni de afaceri a fost anihilat în cadrul celei mai complexe acţiuni de crimă organizată. Descinderile s-au desfăşurat simultan în mai multe judeţe din ţară.

Membrii reţelei utilizau produse software performante, programele fiind compatibile cu cele mai noi telefoane apărute pe piaţă. Potrivit anchetatorilor, gruparea îşi desfăşura activitatea de la începutul anului 2009. Toţi cei 50 de învinuiţi identificaţi sunt cercetaţi penal pentru săvârşire de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României.

Ampla acţiune a vizat destructurarea unor grupări infracţionale care se ocupau de realizarea interceptărilor neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor de tip SMS şi transferului neautorizat de date din sistemele informatice.

La primele ore ale dimineţii, ofiţerii din cadrul Inspectoratului General de Poliţie al României (IGPR) - Direcţia de Combatere a Crimei Organizate (DCCO), Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Iaşi şi BCCO Alba au efectuat 53 de percheziţii domiciliare simultane în imobilele ce aparţineau suspecţilor.

Potrivit unui comunicat oficial emis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), 11 descinderi s-au realizat în Bucureşti, tot 11 în Iaşi, 2 în Ilfov, 4 în Cluj, 3 în Timiş, cate 2 în Bacău,  Botoşani,  Suceava şi Argeş, 3 în Mehedinţi şi câte una în Satu Mare, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Galaţi, Neamţ, Ialomiţa,Arad, Buzău şi Hunedoara.


SUSPECŢI DE BANI GATA
Din informaţiile oferite de reprezentanţii IGPR rezultă că şeful reţelei, Oproiu N. a utilizat şi comercializat atât direct, cât şi prin intermediul internetului, produse software destinare interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale, programul fiind compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare  de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele de tip BlackBerry sau iPhone.

Autorităţile spun că softul era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.
"Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat a informaţiilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite sau transmise de la telefonul ţintă", se explică în comunicatul IGPR.

Conform DIICOT, cealaltă variantă, Pro asigura şi ascultarea convorbirilor purtate cu ajutorul telefonului ţintă. Concret, aplicaţia conferă utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor, precum şi a transferului de date din sistemele informatice , putând avea grave implicaţii asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie şi mediului concurenţial de afaceri.
"Părţile vătămate sunt reprezentate de persoane din toate categoriile sociale,iar cei care au desfăşurat această activitate ilegală sunt persoane nu foarte înstărite, dar cu o situaţie materiale destul de bună care le permitea achiziţionarea echipamentelor performante", a declarat pentru Jurnalul Naţional, comisarul-şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba. Toţi cei 50 de suspecţi sunt urmăriţi penal şi urmează a fi audiaţi.

×
Subiecte în articol: observator