x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenție la produsele bio! Au fost descoperite legume stropite cu cantități mari de substanțe chimice

Atenție la produsele bio! Au fost descoperite legume stropite cu cantități mari de substanțe chimice

de Redacția Jurnalul    |    04 Mai 2023   •   12:45
Atenție la produsele bio! Au fost descoperite legume stropite cu cantități mari de substanțe chimice

Legume vândute ca produse bio au fost găsite cu cantități mari de substanțe chimice în supermarketurile din Ilfov și Buzău. Autoritățile au început o anchetă de amploare la agricultori.

Roşii, ardei, dar şi alte legume erau stropite cu substanţe interzise, având concentraţii de 8 ori mai mari față de limitele normale. Sute de kilograme au fost retrase de la vânzare. Polițiștii din Buzău și Ilfov efectuat percheziții la producători, în urma mandatelor emise de Judecătoria Pogoanele.

Sunt cercetate trei persoane pentru că ar fi pus în vânzare substanțe toxice ilegale. 

Polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău şi Ilfov, au efectuat 6 percheziții domiciliare, în data de 2 mai, la persoane suspecte că folosesc ori revând substanțe toxice pentru coacerea mai rapidă a legumelor cultivate în solarii. A fost prins în flagrant un bărbat din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi cusubstanţe toxice şi produse pentru protecţia plantelor, neomologate în România. Acestea ar fi fost introduse în ţară ilegal.

Au fost descoperite și ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanțe toxice și de protecția plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse expirate.

Sunt suspecte un bărbat din Ilfov și doi bărbați din Buzău, cu vârste între 21 și 52 de ani. Acestea  au fost duse la sediul IPJ Buzău pentru cercetări. Sunt acuzați de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizat, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, potrivit antena3CNN.

Legume stropite cu chimicale pe rafturile bio

 

 

×