x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Attila, bătut la el acasă

Attila, bătut la el acasă

de Marian Stefan    |    17 Sep 2007   •   00:00
Attila, bătut la el acasă

Budapesta
Vagoanele CFR Gevaro şi bucătăria tradiţională romănească au căştigat şi in acest an Marele Premiu la cea mai importantă competiţie de gen din Europa, "Grand-Prix-ul Vagoanelor Restaurant". Glasul roţilor de tren autohtone şi talentul in ale gastronomiei s-au incununat perfect in acest week-end, in capitala Ungariei.



Budapesta
Vagoanele CFR Gevaro şi bucătăria tradiţională romănească au căştigat şi in acest an Marele Premiu la cea mai importantă competiţie de gen din Europa, "Grand-Prix-ul Vagoanelor Restaurant". Glasul roţilor de tren autohtone şi talentul in ale gastronomiei s-au incununat perfect in acest week-end, in capitala Ungariei.

Din nou cea mai bună. Cam aşa s-ar putea traduce in căteva cuvinte evoluţia echipei Romăniei la ediţia din acest an, a treia, a unui fel de Campionat European al vagoanelor restaurant. Nu a contat doar aspectul acestora, ci in egală măsură "bucatele" şi profesionalismul etalat de personalul de pe aceste garnituri. Căliţi de-o viaţă pe şine, bucătarii şi ospătarii noştri au incăntat un juriu preponderent maghiar, condus de unul dintre cei mai premiaţi bucătari din lume, şi el tot maghiar.


NOSZTALGIA. Competiţia a fost găzduită in acest week-end de Parcul Tezaurului Căilor Ferate Ungare, in fapt un fost depou, dezafectat şi metamorfozat in "Nosztalgia Park", unul dintre cele mai atractive locuri din Budapesta. Spaţiul acesta intins pe circa 10 hectare, unde sămbătă s-au perindat peste 15.000 de oameni, a fost cucerit pentru căteva minute de CFR Gevaro. Un taragotist, şef de gară la Sighetul Marmaţiei, a asigurat fundalul sonor cu "Noi suntem romăni, noi suntem romăni", ce sună parcă altfel atunci cănd eşti departe de ţară, in timp ce la staţie se anunţa in trei limbi căştigătorul. Peisajul tradiţional asigurat de cele două vagoane romăneşti şi măncarea aleasă in aceeaşi notă au incăntat şi de această dată. Crainicul spune intr-o engleză stricată că Marele Premiu ajunge tot in Romănia.


PETRECEREA POATE INCEPE. Berbecuţul ia locul porcului pe proţap, in vreme ce pe grătar sunt perpeliţi zeci de mititei. Standul Romăniei este luat cu asalt de părinţi şi de copii, care vor, deopotrivă, să se fotografieze cu căştigătorii şi să guste din bucatele romăneşti. Ciorba de fasole servită in păine, supa cremă de ciuperci sau ciolanul de porc afumat pus atent pe varză au fost la mare căutare. Papanaşii şi clătitele au completat tabloul unei seri romăneşti in mijlocul Budapestei. "Faptul că pentru a treia oară consecutiv invingem intr-o astfel de competiţie spune multe. Nu credeam să fiu atăt de emoţionat", spune la final directorul general al CFR Gevaro, Bogdan Năstăsescu.

Avea şi de ce să-şi facă griji, pentru că alături de echipa Romăniei au fost prezente in competiţie Ungaria (cu două vagoane), Slovacia, Austria şi Irlanda. Insă ţara noastră a dat clasă şi in acest an, iar trofeul rămăne astfel in vitrina CFR Gevaro.


Echipa de aur

Pentru această performanţă merită felicitat fiecare membru al delegaţiei Romăniei: directorul general Bogdan Năstăsescu, inginerul Dan Mihalcea, economistul Nicolae Lăpădat, şeful echipei gastronomice - Paul Erghelegiu, ospătarii Sandu Ioşca, Florin Cristescu, Daniel Bănică şi Costică Moldoveanu, bucătarii Constantin Deatcu, Mircea Andoroiu, Geroge Ivan, Valentin Ioniţă, Constantin Pătrăncuş, Andrei Vacariuc şi Gabi Tiron, precum şi responsabilul cu asistenţa tehnică, Daniel Isai. Echipa ţării noastre a fost susţinută de o puternică galerie de la CFR Gevaro, venită de la Bucureşti sămbătă dimineaţă, chiar in ziua concursului. Pe lăngă Marele Premiu, ceferiştii romăni au mai obţinut alte două: premiul pentru cel mai frumos decor şi pentru cea mai bună bucătărie. Cele două vagoane intrate in competiţie au fost pregătite special pentru ediţia din acest an a Grand-Prix-ului, fiind cea mai vizitată "garnitură" de publicul maghiar.

×
Subiecte în articol: observator