x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au dispărut 75 de documente secrete de la SCN Piteşti

Au dispărut 75 de documente secrete de la SCN Piteşti

de Gabriela Antoniu    |    18 Iul 2011   •   21:00
Au dispărut 75 de documente secrete de la SCN Piteşti

Cu ocazia unui inventar de rutina, conducerea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN)– Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti a constatat lipsa a 75 de documente cuprinzand informatii clasificate, din domeniul cercetarii nucleare, emise in perioada1974-2002, potrivit unui comunicat al Ministerului Econo­miei. Printre cele 75 de documente sunt propuneri de inventii, planuri de testare a fabricatiei diferitilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare si o serie de documentatii. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a cerut ieri Corpului de Control din cadrul institutiei sa efectueze o ancheta privind disparitia documentelor clasificate de la sucursala Cercetari Nucleare Pitesti a RAAN.

Ancheta vizeaza 'clarificarea imprejurarilor in care s-a produs incidentul de securitate' in domeniul protectiei informatiilor clasificate, iar concluziile Corpului de Control vor fi facute publice la finalizarea cercetarilor, se arata in comunicatul Ministerului Economiei. In ancheta s-a implicat si SRI. 'SRI are cunostinta de situatia de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare sucursala Cercetari Nucleare Pitesti si efectueaza activitati care ii revin potrivit legii. Acestea au insa natura confidentiala si nu pot fi oferite alte detalii', a declarat, pentru HotNews, seful Biroului de presa al Serviciului, Sorin Sava. SRI se ocupa de acest caz prin intermediul unitatii sale specializate, Oficiul pentru Suprave­ghe­rea Secretelor de Stat. Potrivit sefului Structurii de Securitate si director adjunct Securitate Nucleara, Marin Cio­canescu, pierderea documentelor n-ar prejudicia siguranta nationala. Si Vajda Borbala, prese­din­tele Con­tro­­lul Activitatilor Nucleare, a de­cla­rat ca documentele nu prejudicia­za siguranta nationala, dar a avertizat ca aceia care raspundeau de ges­tiu­nea acestora vor fi sanctionati potrivit legii.

Senatorul PSD Serban Valeca, fost director al institutiei si presedinte al consiliului stiintific, a declarat ca documentele clasificate disparute au fost eventual distruse si neinregistrate, in nici un caz furate. 'As vrea sa linistesc opinia publica, nu este vorba de documente importante pentru cercetarea nucleara romaneasca (...), este o poveste veche, care acum a iesit la iveala. Documentele au fost distruse si nu au fost inregistrate, in nici un caz furate. Organele abilitate fac veri­ficari de vreo doua luni, de cand s-a observat disparitia', a declarat Valeca. El a mai spus ca 'nu s-a furat absolut nimic, (...) este vorba de niste greseli de inregistrare bazate pe vidul de legislatie care a existat intre anii 1990 si 2002, o data cu aparitia noii legi a secretului de stat'.

Institutul detine un birou de documente secrete foarte bine pus la punct, in care accesul este foarte bine reglementat, dar pe fondul vidului de legislatie din perioada respectiva se pare ca o parte din documente au fost distruse si nu au fost inregistrate. In principiu, sunt documente care seamana, sa spunem, cu studiul de fezabilitate', a explicat fostul director al SCN Pitesti.

Apropiati ai anchetei spun insa ca relevanta documentelor disparute nu este definitiv transata si ca 'inca se lucreaza' la asta. 'Toate documentele pierdute la Pitesti au apartinut sectiei de combustibil nuclear, sectiile 3 si 4. Nu sunt documente de importanta majora. La Pitesti se fabrica combustibil pentru Cernavoda', a declarat pentru HotNews.ro un expert in tehnologie nucleara. 'Cei de la Institutul de la Pitesti mai puneau un mot la reteta de combustibil, mai scoteau un brevet. Le-au ratacit pentru ca acolo e o nebu­nie. Cred ca s-au pierdut zeci de astfel de documente si habar n-au. Aceasta debandada este un mic punct. Dar problema nu e la hartii, ci la materialul nuclear. Se intampla asta din cauza netinerii evidentelor si fiecare mai pleaca in buzunar cu o prostie. E o nebunie cu materialul nuclear in toata tara', sustine expertul in tehnologii nucleare.

Alte documente au ars la CNCAN
In timp ce documentele de la Regia Autonoma pentru Activitati Nu­clea­re dispar fara urma, cele de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) sunt distruse de foc. Un incendiu declansat anul trecut, pe 21 oc­tom­brie, a distrus documentele din arhiva CNCAN, fiind un incident care nu a fost mediatizat la vremea respectiva. Vajda Borbala (foto), presedintele Controlului Activi­tatilor Nucleare, a confirmat faptul ca au ars documente din arhiva, insa sustine ca nu a fost afectata activitatea in nici un fel, deoarece erau salvate si in format electronic. 'Nu era vorba de arhiva secreta. Erau documente care se aflau si in arhiva electronica', a precizat Borbala pentru HotNews.ro. Intrebata care este motivul incendiului, Borbala a raspuns ca 'de la un calculator, de la o priza, a fost o problema cu sistemul electronic'. Ea a precizat ca, in urma distrugerii documentelor, activitatea nu a fost compromisa in nici un fel.

×