x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au "îmbulinat-o” băncile

Au "îmbulinat-o” băncile

de Violeta Fotache    |    20 Mai 2010   •   00:00

O instanţă românească a declarat abuzive clauzele contractuale prin care Volksbank România a putut majora dobânzile, precum şi clauzele privind comisionul de risc. Verdictul ar putea deranja băncile care au prevederi similare în contractele de împrumut

Majoritatea băncilor care funcţionează în România  practică aşa-zisul "comision de risc" şi s-au "acoperit" cu clauze contractuale care le permit majorarea dobânzilor în situaţii speciale. Formulările sunt aproape trase la indigo, astfel că decizia Judecătoriaei Sectorului 2 Bucureşti , din 11 mai 2010, prin care instanţa a stabilit că unele clauze din contractele de împrumut încheiate de Volksbank România sunt abuzive, în măsura în care rămâne definitivă, ar putea servi de model pentru temperarea băncilor în folosirea acestor tactici.

Instanţa a dat câştig de cauză Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în procesul intentat Volksbank România, în numele a 19 clienţi ai băncii. Potrivit Mediafax, instanţa a constatat că există clauze abuzive în contractele analizate.


CLAUZELE ABUZIVE
"Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării", este una dintre clauzele considerare abuzive de instanţă, în cazul tuturor celor 19 reclamanţi. O altă clauză considerată abuzivă de judecători este cea din Convenţie care sună aşa: "Banca îşi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul intervenirii unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, afişând noua rată la sediile sale; rata dobânzii curente astfel modificată se aplică de la data afişării".

În plus, instanţa a stabilit că şi alte clauze din contract cum ar fi cele care stabilesc majorarea sumei de plată în cazurile în care împrumutatul nu îşi îndeplineşte obligaţia de plată a sumei precizate, a dobânzilor sau a oricăror alte costuri datorate, ori în cazul apariţiei unei situaţii neprevăzute, care în opinia băncii face să devină improbabil ca împrumutatul să-şi poată îndeplini obligaţiile asumate, banca poate obliga împrumutatul să plătescă sume suplimentare. Potrivit Mediafax, judecătoria a stabilit că sunt abuzive şi clauzele prin care banca solicită sume suplimentare din cauze precum "pot apărea, la data semnării sau ulterior, modificări de interpretare ale oricărei legi", sau prevederi şi reglementări aplicabile, "care supun Banca la orice impozit, taxă cu privire la creditele acordate sau la obligaţiile sale de a acorda credite sau care schimbă baza de impozitare pentru suma principală şi dobânzi la creditele acordate sau care se referă la orice alte sume datorate rezultând din Convenţie cu privire la creditele acordate sau la obligaţia sa de a acorda credite în conformitate cu prevederile legale în baza cărora funcţionează şi este organizată banca".

Clauza prin care banca solicită compensări pentru prevederile şi reglementările care "impun, modifică sau consideră aplicabile orice rezervă, depozit special sau orice cerinţă similară (de exemplu, în corelaţie sau legătură cu propunerea noului Acord de la Basel privind capitalul propus de către Comitetul de Supraveghere a Băncilor Basel) afectează activele Băncii, constituite cu sau pentru costurile băncii sau care impun băncii orice altă condiţie care afectează creditele acordate sau obligaţia sa de a acorda credite", a fost de asemenea considerată abuzivă ca şi cea prin care Volksbank cerea compensaţii pentru reglementări care ar duce la "creşterea costurilor Băncii legate de acordarea sau de punerea la dispoziţie a oricărui credit;  reducerea cuantumului oricărei sume primite sau a oricărei creanţe a Băncii". Clauza prin care clientul era obligat ca în termen de 15 zile de la data în care a fost notificat în scris de către Bancă să-i plătească sumele suplimentare "astfel încât să compenseze Banca pentru creşterea costurilor sau altor rambursări", a fost de asemenea considerată abuzivă. Judecătoria Sectorului 2 a apreciat abuziv şi comisionul de risc aplicat la soldul creditului, plătibil lunar în zilele de scandenţă, pe toată perioada de derulare a Convenţiei de credit, mai informează Mediafax.

În consecinţă, Judecătoria Sectorului 2, aplicând art. 13, alineat 1 din Legea 193/2000, a sanţionat Volksbank România cu o amendă contravenţională de 1.000 de lei. Totodată, instanţa a obligat banca să modifice contractele de împrumut analizate şi să înlăture clauzele constatate ca fiind abuzive. Verdictul judecătoriei nu este însă definitiv, iar recursul care se va judeca la Tribunalul Bucureşti se anunţă incendiar.

×
Subiecte în articol: observator