„În România, de peste 25 de ani, în alimentația oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. Doar concentrația de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca și forma de folosire a iodului. În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opțional al acesteia. În industria alimentară fluctuația a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate, la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opțională”, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit AUR, o primă concluzie a unui studiu realizat în 2015 de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România arată că sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării.
„Aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. Tot în cadrul studiului au fost punctate efectele negative asupra organismului uman, ca urmare a folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate: suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne, disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald), tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate, tireotoxicoză. Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare
(sursa: Mediafax)