x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aurescu: România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene

Aurescu: România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene

30 Oct 2022   •   14:40
Aurescu: România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene

România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene de teritoriul său, după decizia Rusiei de a părăsi acordul privind cerealele, scrie ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu pe Twitter.

Ministrul condamnă suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, lucru de natură să alimenteze insecuritatea alimentară la nivel mondial.

„Aplicarea Inițiativei trebuie să fie reluată imediat”, spune Auresci, care precizează că în jur de 5,8 milioane de tone de cereale din Ucraina au trecut ărin România.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene în cursul zilei asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea.

"Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei", a declarat pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. "UE îndeamnă Rusia să (revină) asupra deciziei sale".

Sâmbătă, și președintele SUA, Joe Biden, a calificat această decizie drept "pur scandaloasă", afirmând că va spori foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că transformă alimentele în arme.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu