x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fenomen spectaculos: Aurora Boreală, vizibilă în această seară în România. Cum este posibil?

Fenomen spectaculos: Aurora Boreală, vizibilă în această seară în România. Cum este posibil?

de Redacția Jurnalul    |    05 Noi 2023   •   20:36
Fenomen spectaculos: Aurora Boreală, vizibilă în această seară în România. Cum este posibil?
Sursa foto: Gornic Andrei

Fenomen spectaculos pe cerul României, duminică seară. Din mai multe zone din ţară este vizibilă un fel de Auroră Boreală roşiatică, la o intensitate neașteptat de mare.

Potrivit antena3.ro, locuitorii din Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc au semnalat un fenomen rar pe cerul României - Aurora Boreală. 

Deşi specific ţărilor din apropierea Cercului Polar, Aurora Boreală şi-a extins în ultimii ani tot mai mult aria de manifestare şi vizibilitate. 

Acum câteva zile a fost semnalată o explozie solară masivă care venea direct spre Pământ. S-a estimat încă de atunci că se va vedea aurora inclusiv la latitudini joase.

Aurora este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de Aurora Boreală. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: aurora boreala romania explozie solara