Muntele Soratte din Italia a stârnit dintotdeauna fascinația pasionaților de mistere. Aici, după câte se spune, și-a ascuns jurnalele personale Papa Bonifaciu al VIII-lea și tot aici, împăratul roman Constantin s-a vindecat de lepră în mod miraculos.
Totuși, adevăratul secret al formațiunii muntoase se ascunde în labirintul de tuneluri și grote pe care îl găzduiește, cel mai mare și spectaculos buncăr antinuclear din Europa, scrie news.com.au.
Această ascunzătoare impresionantă a fost construită de Benito Mussolini, ca loc de refugiu pentru familie și liderii fasciști cei mai apropiați. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tiranul i-a făcut pe oameni să creadă că muntele găzduiește o fabrică de armament, pentru a-i ține pe curioși la distanță.
Dictatorul nu a a pus piciorul niciodată în ascunzătoare, care a intrat în posesia trupelor germane o dată cu arestarea acestuia din 1943. Mai mult de 980 de soldați naziști au dormit, au mâncat și și-au petrecut timpul în acest buncăr luxos, în interiorul căruia se aflau mai multe restaurante și un teatru. Desenele de pe pereți ilustrează dorința neîmplinită a nemților de a se întoarce acasă. Aliații au bombardat ascunzătoarea în 1944 și doar cei foarte bine ascunși au reușit să supraviețuiască.
Buncărul a căzut în uitare până când în perioada Războiului Rece guvernul italian l-a reconstruit ca punct de refugiu pentru oficiali în cazul unui atac nuclear. Secretul a fost păstrat până în 2008.
Dar ceea ce se află în interiorul tunelului i-a atras pe vânătorii de comori din întreaga lume. Zvonurile răspândite de-a lungul timpului au lăsat să se înțeleagă că în tunelurile întortocheate se găsesc 72 de tone de aur, sub formă de lingouri, pe care trupele germane le-au furat de la Banca Italiei în momentul în care Roma a fost abandonată. Aventurierii au căutat această comoară a naziștilor, dar nimeni nu a găsit nimic.
Dar indiciile dovedesc că legenda este reală.
Curios este faptul că niciodată nu a fost făcută publică o hartă a buncărului. Arhitecții au estimat că aproape 2 km de galerii și alei au rămas neexplorate, iar acolo s-ar putea ascunde orice.
În plus, „atât soldații germani și cei italieni sunt martori că aurul a fost real. Armata italiană a cheltuit 72 de milioane de lire pentru excavații, în încercarea disperată de a găsi comoara.”
Despre comoară se spune că este blestemată. Potrivit arhitectului Paolucci, cel care cunoaște cel mai bine labirintul, un soldat german s-a întors după război să caute aurul și la câteva zile după ce a revenit în țara natală a fost găsit ars și decapitat.
Localnicii glumesc afirmând că „dealul a înghițit o avere”.