x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Australia nu crede în încălzirea globală

Australia nu crede în încălzirea globală

de Alexandru Nastase    |    08 Iul 2008   •   00:00
Australia nu crede în încălzirea globală

RAPORT ● Canberra ignoră avertismentele oamenilor de ştiinţă
Oamenii de ştiinţă australieni au prezentat ieri un raport alarmant referitor la efectele încălzirii globale asupra continentului de la antipozi. Deşi documentul arată că temperatura medie va creşte foarte mult, iar perioadele de secetă se vor intensifica, autorităţile de la Canberra au declarat că raportul este mai degrabă un roman despre dezastre decît un studiu ştiinţific.



RAPORT ● Canberra ignoră avertismentele oamenilor de ştiinţă
Oamenii de ştiinţă australieni au prezentat ieri un raport alarmant referitor la efectele încălzirii globale asupra continentului de la antipozi. Deşi documentul arată că temperatura medie va creşte foarte mult, iar perioadele de secetă se vor intensifica, autorităţile de la Canberra au declarat că raportul este mai degrabă un roman despre dezastre decît un studiu ştiinţific.

Studiul arată că Australia se va confrunta pe termen scurt cu valuri de căldură mult mai dese şi mai greu suportabile decît cele din prezent. În acelaşi timp, seceta se va dubla în frecvenţă şi va afecta de două ori mai multe regiuni decît în pre-zent. Toate acestea din cauza încălzirii globale, ale cărei efecte îşi vor face simţită prezenţa din ce în ce mai puternic. Prognozele ştiinţifice arată că, de la an la an, cantitatea de precipitaţii se va diminua simţitor în Australia, una dintre ţările cele mai calde şi mai uscate din lume. Pentru partea de sud-vest a continentului, se estimează că volumul de precipitaţii va scădea cu 50% faţă de 1950. Cea mai plauzibilă cauză este creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Reacţia autorităţilor de la Canberra a venit prompt: raportul nu este adevărat. Ministrul Agriculturii, Tony Burke, a descris raportul ca alarmant, spunînd: "În parte, aceste proiecţii realizate pe calculator arată mai mult ca un roman despre dezastre decît ca un raport ştiinţific". Analiza, realizată pe bani publici împreună cu un studiu despre pericolele care îi pîndesc pe fermierii australieni, vine la doar cîteva zile după ce un alt raport, realizat de profesorul Ross Garnaut, avertiza că Australia trebuie să adopte pînă în 2010 o schemă de reducere a emisiilor de CO2, în caz contrar Marea Barieră de Corali, zonele umede Kakadu şi grînarul naţiunii bazinul Murray-Darling Basin sînt în pericol de distrugere. Prim-ministrul Kevin Rudd, care a cîştigat alegerile din noiembrie cu o agendă "verde" foarte hotărîtă, a spus că analiza, realizată de Biroul de Meteorologie al Organizaţiei de Cercetări Industriale şi Ştiinţifice a Commonwealth-ului, este "foarte deranjantă".

PRESIUNE. Potrivit experţilor, raportul va trebui să pună presiune pe Rudd pentru a acţiona cît mai repede ca Australia să nu mai fie unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii. Totodată, costurile tot mai ridicate ale vieţii în Australia au împiedicat guvernul, aflat deja într-o criză de popularitate, să aplice schemele de reducere a dioxidului de carbon. În felul acesta, votanţii din sistemul industrial sînt în continuare alături de prim-ministru. Rudd a recunoscut însă că procesul trebuie continuat şi a avansat pentru această lună un dead-line pentru prezentarea planurilor de măsuri. Raportul de ieri arată nu numai că seceta va fi mult mai severă, ci şi faptul că zona afectată va fi de două ori mai mare. În vreme ce acum 5% din teritoriul ţării este afectat, în viitor este foarte posibil ca un procent de 95% din suprafaţa Australiei să fie lovită de valuri prelungite de caniculă, potrivit predicţiilor. Studiul arată că, începînd cu 1950, cantitatea anuală de precipitaţii a scăzut la jumătate. Documentul precizează că în acest moment programul de ajutorare al fermierilor este depăşit, numărul celor afectaţi de lipsa apei fiind de aproape trei ori mai mare decît al celor ajutaţi de guvern din această cauză.

STATISTICI
. Burke a spus că datele pe care le are el arată că valurile de secetă ciclice şi chiar se repetă cu o precizie uimitoare, aşa că nu este nevoie să se îngrijoreze. "Dacă ar fi adevărat ce se spune în acest raport ar însemna că ne lăsăm fermele şi să plecăm, pentru că toate sînt «uscate». Ei bine, nu este aşa, continuăm să producem, şi încă foarte bine", a spus Burke, citat de publicaţia britanică The Guardian. Părţi din Australia se află în al şaselea an de secetă. Situaţia cea mai grea este în statul New South Wales, unde 65% din suprafaţă este afectată, aceasta crescînd doar luna trecută cu 2,3%. Din această cauză, fermierii din peste 900 de ferme au anunţat invazii ale lăcustelor în aceste zone, deşi atacul insectelor nu este unul dintre efectele schimbărilor climatice.

×
Subiecte în articol: verde! arată australia