x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Austriecii se întreabă de ce majoritatea cerşetorilor sunt români

Austriecii se întreabă de ce majoritatea cerşetorilor sunt români

de Istvan Deak    |    02 Noi 2011   •   11:01
Austriecii se întreabă de ce majoritatea cerşetorilor sunt români

Jurnalistii austrieci de la cotidianul “Die Presse' au cautat raspunsul la intrebarea: de ce majoritatea cersetorilor, din vestul Europei, sunt de origine romana. Ei au iesit pe strazile Vienei, au intalnit doi romani cersind, mama si fiu, si au reusit sa ii convinga sa se intoarca in Romania, cel putin temporar, pentru a le arata motivele pentru care sunt obligati sa cerseasca in Austria.

Povestea familiei Mircea, compusa din opt membri- sotii Ana si Andrei si cei 6 copii, isi are originile in localitatea Stefanesti. “La noi, dimineata incepe la ora 7. Copiii trebuie sa mearga la scoala. Hainele trebuie sa fie curate si copii trebuie sa se spele. Ce? Daca suntem saraci, trebuie sa fim si murdari? Nu mi-e rusine ca sunt saraca, fiindca fac totul ca familia mea sa supravietuiasca', spune Ana. “Cersim pe strazile Vienei, fiindca nu gasim un loc de munca. Cateodata mai prindem sa vindem niste ziare. Atunci treaba merge mai bine. Cu cersitul am strans suficient cat sa iernam linistiti. Eu as fi vrut sa mai ramanem, dar mama vroia acasa', spune Marius, baiatul cel mare al familiei. “Acum ar trebui sa plecam din nou. Sa cautam ceva de lucru, dar pana la urma nu e exclus sa ajungem tot sa cersim', adauga Ana

Opt oameni pe 14 metri patrati
Chiar daca au un acoperis deasupra capului, familia Mircea poseda o singura camera de 14 metri patrati, cu doua paturi si un frigider. “Tot ce avem se afla in camera asta. Copiii mananca pe pat. Singura care ramane acasa este fata cea mica, Ionela. Ar trebui sa mearga la gradinita, dar de rusine nu mai merge. 40 de lei ne costa sa ii luam caiete noi si nu avem banii acestia. 10 lei de persoana platim lunar, ca sa stam in camaruta asta. Nu ne permitem nici asta si avem deja datorii de aproape 200 de euro. O suma mare pentru noi', spune Ana, rasfoind un ziar cu anunturi de locuri de munca. “Zeci de CV-uri am trimis si nu am primit nici un raspuns. M-am recomandat doar la locuri de munca foarte grele, cu munca fizica, in speranta ca nu se vor prezenta prea multi pe acelasi post. Degeaba. Visul meu este sa ajung sa ingrijesc o batranica in Austria. Am citit astfel de anunturi, ofera 400 de euro pe luna, inclusiv transport, casa si masa. M-as risca, dar imi e si frica, fiindca o prietena din Gaiesti a acceptat un astfel de post, a platit transportul in avans, si cand a ajuns in Spania nici nu exista acea adresa. Daca nu ma duc in Austria sa fac ce fac, cum sa imi ingrijesc copiii? Multi ne judeca, dar pentru noi este o problema de a fi sau a nu fi. Nu am alta alternativa decat sa ma duc sa cersesc. Eu sunt mama, eu raspund de familia asta', a incheiat Ana, fiind completata de Marius: “Sper sa plecam cat mai repede la Viena, fiindca imi place acolo'

“Nimeni nu stie exact, cati oameni din tarile recent aderate la UE traiesc pe strazile Vienei. Organizatiile non-guvenamentale, precum Vinziport si Vinzirast, au un numar limitat de locuri de refugiu pentru imigrantii din Polonia, Ungaria, Slovacia sau Romania', spune un reprezentat al organizatiei Caritas Viena.

Concluzia jurnalistilor austrieci este ca povestea familiei Mircea, din Stefanesti, este reprezentativa pentru situatia cersetorilor care vin din Romania: “Statisticile arata ca din 2009 pana in 2011, 85.000 de copii, din Romania, au avut cel putin un parinte plecat in strainatate, dar in aceste cifre se afla doar persoanele care au plecat cu acte in regula. In realitate, cifrele sunt mult mai mari. In capitala Romaniei, Bucuresti, strazile sunt proaspat asfaltate, localurile din centrul orasului sunt pline si, totusi, in jurul Garii de Nord, dorm oameni pe strada sau in canal'.

×
Subiecte în articol: austria die presse cersetori romani