x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autonomia Ţinutului Secuiesc, pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local "Sfântu Gheorghe"

Autonomia Ţinutului Secuiesc, pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local "Sfântu Gheorghe"

31 Iul 2014   •   14:27
Autonomia Ţinutului Secuiesc, pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local "Sfântu Gheorghe"

Proiectul pentru autonomia "Ţinutului secuiesc" va fi introdus pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, la iniţiativa Partidului Civic Maghiar (PCM), a declarat astăzi consilierul local, Balint Jozsef. Potrivit acestuia, şedinţa ar fi trebuit să aibă loc joi, dar a fost amânată pentru săptămâna viitoare din lipsă de cvorum.

"Documentul va fi introdus pe ordinea de zi sub denumirea Proiect de hotărâre pentru unele măsuri privind apărarea unor interese legitime ale locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe", a precizat Balint Jozsef, fost viceprimar în mandatul trecut.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a spus că dacă toate cele 153 de consilii locale din Secuime, respectiv din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, vor adopta acest memorandum, atunci autorităţile statului român nu vor mai putea ignora cererea de autonomie a comunităţii maghiare.

Kulcsar a declarat pentru Agerpres că până acum 23 consilii locale din cele trei judeţe au adoptat acest proiect de autonomie iniţiat de fapt de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi crede că va fi adoptat şi la Sfântu Gheorghe, unde reprezentanţii comunităţii maghiare, respectiv UDMR şi PCM deţin majoritatea în forul aleşilor locali.

Preşedintele CNS Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a menţionat că săptămâna trecută a trimis scrisori către celelalte consiliile locale care nu au adoptat încă acest document cu cererea de a introduce proiectul pe ordinea de zi a şedinţelor ordinare.

Proiectul pe baza căruia autorităţile locale din cele trei judeţe vor solicita Parlamentului şi Guvernului României autonomia "Ţinutului secuiesc", prevede printre altele ca în unităţile administrativ-teritoriale în care ponderea unei minorităţi naţionale depăşeşte 10%, limba acesteia să fie recunoscută ca limbă oficială şi să aibă acelaşi statut ca limba oficială a statului român.

Prefectura Covasna a trimis în luna iunie o circulară tuturor consiliilor locale din judeţ prin care le-a atras atenţia asupra nelegalităţii susţinerii unei regiuni autonome pe criterii etnice, avertizând că acest lucru contravine Constituţiei României.

"Scopul nostru a fost să preîntâmpinăm alte procese, de aceea le-am atras atenţia că aceste hotărâri sunt nelegale. Practic, i-am avertizat că vor fi atacate de Prefectură dacă le adoptă, pentru că sunt nelegale. (...) Noi nu vrem să intentăm procese autorităţilor locale, dar dacă forţează nota vom fi obligaţi să facem acest lucru, să punem în aplicare legea. Noi am avertizat ca să fie clar pentru toată lumea, să nu existe dubii, să nu spună că nu au ştiut. (...) Eu consider că am procedat normal şi corect", a declarat prefectul Marius Popica.

În circulara adresată autorităţilor locale se menţionează că adoptarea memorandumului care promovează 'separarea teritorială pe criterii etnice', excede competenţele autorităţilor locale, printre atribuţiile consiliilor locale neregăsindu-se aprobarea de 'documente programatice' privitoare la politicile statale în materia organizării administraţiei naţionale, organizarea administrativ-teritorială sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului. De asemenea, se menţionează că dreptul de petiţionare e recunoscut ca un drept fundamental al omului şi nicidecum al autorităţilor publice, el exercitându-se în relaţia dintre cetăţean şi autoritate şi nu între autorităţi.

×