x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autonomie totală la "Spiru Haret"

Autonomie totală la "Spiru Haret"

de Eugenia Mihalcea    |    25 Iul 2009   •   00:00
Autonomie totală la "Spiru Haret"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Universitatea "Spiru Haret" va organiza admitere în această vară, deşi nu mai are dreptul legal să facă acest lucru. Instituţia a decis să sesizeze comisiile pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la "acţiunile injuste" ale ministrului Educaţiei.



"Este abuz de autonomie universitară", este de părere fostul mi­nistru al Educaţiei, Mircea Miclea, care precizează că în proiectul Legii învăţământului superior, realizat de Comisia pe care o conduce, sunt stipulate clar sancţiuni pentru astfel de cazuri. Miclea spune că problemele la "Spiru Haret" au apărut din 2005, momentul în care a fost dată o lege privind asigurarea calităţii în învăţământul superior. După aprobarea legii, în anul 2006, Universitatea "Spiru Haret" (USH) a câştigat în instanţă dreptul de a fi anulate prevede­rile a două Hotărâri de Guvern, respectiv HG 676/2007 şi HG 635/2008, care cuprindeau lista universităţilor acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. În încercarea de a ocoli legea, însă, USH s-a lovit de propriul câştig în instanţă, în momentul în care, în Hotărârea de Guvern din acest an a apărut o prevedere nouă, şi anume, că numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-2010. USH nu se mai afla însă pe listă, la cererea sa.

ADMITERE NERECUNOSCUTĂ
Faptul că există un act normativ care stipulează clar că nu are voie să organizeze admitere nu îl împiedică pe rectorul USH, Aurelian Bondrea, să anunţe că admiterea la instituţia pe care o conduce continuă, întrucât nu are nevoie de aprobare, nu dă socoteală nimănui şi nu o întreabă pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ce are voie.

"Toate diplomele de la Universitatea «Spiru Haret» sunt legale. Promovarea profesorilor şi a conferenţiarilor este legală şi nu are nevoie de viza Ministerului Educaţiei. Toate facultăţile, programele şi specializările sunt legale şi poate doar trei sau patru nu au autori­zare, dar vor avea. Fac admitere în conti­nuare, nu am nevoie de aprobare. Păi ce, eu o întreb pe doamna Andronescu?", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, rectorul Aurelian Bondrea.

Pe de altă parte, ministrul Ecaterina Andronescu a atenţionat recent Universitatea "Spiru Haret" că trebuie să intre în legalitate. Ea a spus că după ce universitatea va aduce la Ministerul Educaţiei toate documentele solicitate, ministerul va promova un proiect de Hotărâre de Guvern care va da dreptul instituţiei de învăţământ superior să organizeze concurs de admitere la specializările acreditate şi autorizate provizoriu. "Până  atunci, orice admitere este ilegală şi nerecunoscută", conform conducerii Ministerului Educaţiei.

Rectorul Universităţii "Spiru Haret" consideră, însă, că nu are nevoie de nici un aviz nici atunci când numeşte profesori universitari sau conferenţiari după propria voie. "Toţi profesorii care sunt la noi sunt trecuţi prin comisia de la Ministerul Educaţiei, prin ordine ale miniştrilor, deci toţi funcţionează legal. Potrivit legii, nici nu mai e nevoie ca profesorii să meargă pentru atestare la Mi­nisterul Educaţiei. Se încearcă să se ponegrească şi profesorii universitari. Cum îşi permite Ecaterina Andronescu să pună în discuţie academicieni şi mari profesori?", a declarat Aurelian Bondrea, cu referire la faptul că, potrivit ministerului, 92 de conferenţiari şi profesori au obţinut ilegal titluri universitare.
PROFESORI ILEGALI: DAN-RADU RUŞANU, JENICĂ DRĂGAN
Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a întocmit lista cadrelor didactice de la Universitatea "Spiru Haret", listă ce îi include şi pe cei 92 de confe­renţiari şi profesori despre care Ecaterina Andronescu spune că au primit ilegal aceste titluri.

Printre cei care au obţinut ilegal titlul de profesor universitar se numără şi Dan-Radu Ruşanu, senator PNL, Jenică Drăgan, fost şef al Direcţiei arme, ex­plo­zivi şi substanţe chimice din IGP, precum şi Aurelian A. Bondrea, fiul rectorului de la Universitatea "Spiru Haret".

Andronescu a precizat, la 21 iulie, că Universitatea "Spiru Haret" a acordat ilegal 92 de titluri universitare de confe­renţiar şi profesor, prin semnătura rectorului instituţiei, deşi pentru acest lucru era necesar avizul Consiliului Na­ţio­nal de Atestare a Titlurilor Universitare.

×