DOSAR - Parchetul si Politia ies la rampa in cazul RAFO Onesti
Parca la comanda, toate autoritatile judiciare implicate in anchetarea dosarului RAFO au rupt ieri tacerea si au incercat sa demonstreze ca privatizarea rafinariei, spalarile de bani, evaziunea fiscala si afacerile necurate cu petrol nu au fost ingropate.
MIRUNA PASA, ION ALEXANDRU
|
TUN. Rafinaria de la Onesti, una dintre cele mai mari escrocherii puse la cale in Romania |
Politia, PNA si Parchetul General au raspuns astfel Jurnalului National, care a cerut cercetarea si tragerea la raspundere a tuturor persoanelor implicate in scandalul RAFO, indiferent de apartenenta lor politica. Parchetul General arata ca ancheta este derulata pe trei directii, care vizeaza privatizarea SC RAFO SA Onesti, returnarile ilegale de TVA care ar fi fost incasate in urma derularii unor tranzactii de import-export, afaceri facute de SC VGB Impex SRL pentru sine sau pentru RAFO si afacerile desfasurate de unul dintre creditorii rafinariei, SC Dany Grup SRL, principal furnizor de produse petroliere la SC Lukoil SRL. In legatura cu privatizarea RAFO, procurorii ii cerceteaza atat pe reprezentantii APAPS, cat si pe cei ai investitorilor strategici care au participat la vinderea activelor societatii. Infractiunile pe care Parchetul General le vizeaza sunt spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala.
DETURNARE DE FONDURI. Politia sustine ca a inceput urmarirea penala in cazul RAFO la jumatatea lunii iulie a acestui an. Potrivit IGPR, exista probe care arata ca in perioada 2001-2003 rafinaria ar fi deturnat practic veniturile colectate din accize, contributia la fondul special al drumurilor publice si TVA-ul aferent produselor petroliere vandute. Aceasta suma, aproximativ 8.000 de miliarde de lei, ar fi trebuit sa ajunga la bugetului de stat, dar, potrivit Politiei, cu banii datorati statului au fost cumparate actiuni sau parti sociale la diferite firme. La 4 noiembrie 2004, Parchetul a restituit politistilor dosarul pentru completarea cercetarilor pana la data de 20 decembrie 2004.
ANCHETA PNA. Nici Parchetul National Anticoruptie nu a tacut ieri. PNA sustine ca cerceteaza activitatea financiar-fiscala a nu mai putin de 400 de societati comericale, care au avut afaceri cu produse petroliere de la RAFO Onesti, Darmanesti si Carom. La inceputul lunii mai, procurorul general al Parchetului Anticoruptie, Ioan Amarie, declara ca institutia pe care o conduce ancheteaza megaescrocherii cu produse petroliere derulate in jurul fabricii de cauciuc CAROM SA din Onesti. Potrivit lui Amarie, pagubele aduse bugetului de stat prin afacerile ilegale cu petrol erau evaluate la peste 20.000 de miliarde de lei. O parte din dosarul CAROM vizeaza RAFO si afacerile ei ilegale cu produse petroliere. Anchetatorii au stabilit ca existau zeci de locuri clandestine unde erau procesate produse petroliere, vandute apoi printr-o morisca de firme-capusa, fara sa plateasca vreun leu la bugetul de stat.