x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autorizaţia de construcţie, nulă

Autorizaţia de construcţie, nulă

de Miruna Pasa Petru    |    08 Iul 2008   •   00:00
Autorizaţia de construcţie, nulă

CATHEDRAL PLAZA ● Decizie a Curţii Constituţionale
Autorizaţia de construcţie a blocului-turn care striveşte Catedrala "Sfîntul Iosif" din Bucureşti a fost emisă de instituţia greşită. Actul ar putea fi găsit nul de instanţele de judecată, în lumina unei decizii pronunţate ieri de Curtea Constituţională. 



CATHEDRAL PLAZA ● Decizie a Curţii Constituţionale
Autorizaţia de construcţie a blocului-turn care striveşte Catedrala "Sfîntul Iosif" din Bucureşti a fost emisă de instituţia greşită. Actul ar putea fi găsit nul de instanţele de judecată, în lumina unei decizii pronunţate ieri de Curtea Constituţională.  

Orice clădire din preajma monumentelor istorice trebuie să primească avizul de construire de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în cazul Capitalei, ori de la Consiliile Judeţene, în cazul celorlalte localităţi. Aceasta este prevederea legală confirmată ieri de Curtea Constituţională printr-o decizie pronunţată în cazul Cathedral Plaza. Articolul de lege contestat de constructorul blocului-turn, SC Millennium Building, a fost găsit astfel perfect valabil şi în conformitate cu prevederile Constituţiei. Decizia de ieri nu este însă doar o simplă hotărîre de constituţionalitate. Ea poate avea o influenţă hotărîtoare în scandalul mastodontului de beton de lîngă Catedrala "Sf. Iosif". Mai exact, ar putea punea pecetea ilegalităţii pe autorizaţia de construcţie ce stă la baza ridicării Cathedral Plaza şi ar putea determina, într-un final, dărîmarea clădirii.

POSIBILE EFECTE. Hotărîrea Curţii Constituţionale a confirmat faptul că, pentru ridicarea blocului-turn în preajma monumentului istoric "Sf. Iosif", era necesară o autorizaţie emisă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). În cazul Cathedral Plaza, aceasta a fost dată însă, în anul 2006, de primarul Sectorului 1, nicidecum de aleşii din Consiliu. Adică de cine nu trebuie. Or, potrivit legii, orice act emis de o instituţie necompetentă este nul absolut. Practic, în baza unei autorizaţii lipsite de orice efect juridic, Cathedral Plaza apare ca o construcţie ilegală, deci pasibilă de a fi supusă demolării, ca orice imobil ridicat cu încălcarea legii.

Aceste lucruri vor putea fi decise însă doar de judecători, după reluarea procesului privind anularea autorizaţiei de construcţie a blocului-turn. Dosarul fusese suspendat în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale şi va fi redeschis, urmînd a se da o soluţie pe fondul problemei. Această sentinţă va trebui să ţină însă cont de problema deja tranşată a emiterii autorizaţiei de construcţie.

Potrivit avocatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Daniel Fenechiu, decizia Curţii Constituţionale este corectă şi "a demonstrat că legea nu poate fi modificată pentru că aşa vor unii".       

DOI ANI DE RĂZBOI.
Lupta pentru salvarea Catedralei "Sf. Iosif" a început în urmă cu mai bine de doi ani, cînd mastodontul de 19 etaje a început să fie construit la mai puţin de 10 metri de monumentul istoric şi arhitectonic. Războiul dus în instanţe între Arhiepiscopia Romano-Catolică, pe de o parte, şi constructorul împreună cu autorităţi ale statului, pe de altă parte, a ajuns inclusiv la Parlamentul European.

Instituţia a adoptat inclusiv o declaraţie privind salvarea Catedralei "Sf. Iosif". De asemenea, în iulie anul trecut, după nenumărate strămutări ale procesului făcute la cererea Millennium Building Development, Tribunalul Dolj a hotărît suspendarea constucţiei imobilului pînă la tranşarea în instanţă a problemei de fond.

×
Subiecte în articol: observator constructie