x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autostrada Soarelui se lungeşte vineri cu încă 21 de kilometri

Autostrada Soarelui se lungeşte vineri cu încă 21 de kilometri

de Iulia Barbu    |    28 Iul 2011   •   12:49
Autostrada Soarelui se lungeşte vineri cu încă 21 de kilometri

Maine, de la ora 14, se va putea circula pe o banda pe sens a portiunii de Autostrada Megidia - Constanta, respectiv intre Murfatlar (intersectie autostrada A2 cu DN3) cu Varianta de Ocolire Constanta dar si pe sectiunea de autostrada cuprinsa intre Nod rutier A2 cu varianta de ocolire Constanta si Agigea.

In total este vorba de o portiune de 21 de kilometri de autostrada. Tronsonul Medgidia - Constanta are o lungime de 31 de kilometri, contractul a fost atribuit in martie 2009 firmei Astaldi. Valoarea totala a contractului este de 168 milioane de euro, din care 35 de milioane euro Fondul de Coeziune UE, 111 milioane euro (BEI) si 58 de miliaone de euro bani de la bugetul de stat.

Varianta de Ocolire a Municipiului Constanta are putin peste 21 de kilometri. Lucrarile au inceput in luna noiembrie a anului 2008. contractul a fost semnat in luna septembrie a aceluiasi an cu FCC Construccion & Astaldi S.p.A JV. Valoarea totala a proiectului este de 192 de milioane de euro. Finantarea este asigurata din Fondul de Coeziune, 53 de milioane de euro, BERD, 75 mil euro si 64 de milioane de euro, bani de la buget.

Singurul tronson care a ramas fara constructor pe Autostrada Soarelui este Cernavoda - Megidia. Ministerul Transporturilor a anuntat in luna mai ca reziliaza contractul cu firma Colas, care ar fi trebuit sa construiaca cei 19 kilometri. Colas a castigat licitatia in valoare de 179 de milioane de euro pentru cei 19 kilometri spre mare. CNADNR ar fi venit insa cu niste schimbari de solutii care au adus nemultumirile constructorului. Se pare ca tronsonul pe care Colas se angajase sa il contruiasca s-a dovedit in realitate mai lung cu 6 kilometri, situatie care a determinat constructorul sa duca negocieri aprinse cu CNADNR.

Potrivit Companiei de Drumuri insa, firma nu isi indeplinise obligatiile contractuale de proiectare si executie. Constructorului francez i s-a mai reprosat "slaba mobilizare a echipamentelor in santier, precum si lipsa unui program de lucrari coerent care sa demonstreze capacitatea sa tehnica si organizatorica de a finaliza lucrarile in termenul prevazut". Anca Boagiu, ministrul Transporturilor a declarat ca, pana la sfarsitul lunii august, se va anunta castigatorul licitatiei tronsonului Cernavoda - Megidia.

×