x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertisment DUR al Arhiepiscopului Craiovei, în Pastorala de Crăciun: Unii vor să distrugă tradiția, ceea ce ne va duce la o CATASTROFĂ națională

Avertisment DUR al Arhiepiscopului Craiovei, în Pastorala de Crăciun: Unii vor să distrugă tradiția, ceea ce ne va duce la o CATASTROFĂ națională

27 Dec 2015   •   04:37
Avertisment DUR al Arhiepiscopului Craiovei, în Pastorala de Crăciun: Unii vor să distrugă tradiția, ceea ce ne va duce la o CATASTROFĂ națională

În pastorala de Crăciun, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a făcut un apel către popor și conducătorii țării să se ghideze după tradiția creștin-ortodoxă și națională, arată siteul oficial al Mitropoliei Olteniei.

Ierarhul Bisericii Ortodoxe susține că românii trebuie să-și cunoască trecutul adevărat, pentru a-și ști să-și construiască viitorul.

„O cugetare înțeleaptă ne spune că a înțelege încotro trebuie să mergem, trebuie să aibă în vedere cunoașterea de unde am venit. Doar așa calea noastră și a neamului nostru ar dobândi o șansă de a fi un dreptar, nu o linie curbă întortocheată. Cu siguranță, un viitor al nostru nu poate fi creat decât numai pe un fundament evanghelic stabil în care istoria nu poate fi doar știința despre trecut. În acest context, Ortodoxia este ceva mult mai important, deoarece fără cunoașterea originilor noastre creștine, fără conștientizarea faptului care este fundamentul istoric al existenței noastre, nu este posibil a continua procesul de reînnoire a vieții noastre spirituale”, a scris arhiepiscopul Craiovei în Cuvântul care va fi citit vineri în bisericile oltene.

ÎPS Irineu afirmă că există oameni care vor să distrugă totul, inclusiv tradiția, iar acest proces nu aduce nimic bun pentru țară.

„Din nefericire, încercarea unora de a distruge totul până la temelii, inclusiv tradiția, iar apoi pe aceste dărâmături de a construi o lume nouă, nu duce la nimic bun, ci ne aduce multă pagubă sufletească nouă și patriei noastre până la limita catastrofei duhovnicești și naționale.De aceea este atât de important ca astăzi noi să ne îndreptăm privirea către Sfânta Ortodoxie și Țara noastră ortodoxă”, spune Mitropolitul.

Mai mult, acesta se declară împotriva imitării modelului european, susținând că România trebuie să-și urmeze propria cale.

„În această gândire, noi, ortodocșii, ne-am păstrat originalitatea care unește astăzi armonios moștenirea învățăturii Domnului și cultura europeană. De bună seamă, oricine știe că imitarea sau copierea cedează întotdeauna originalului, deoarece lipsește principiul original și caracterul autentic.

De aceea, a construi o civilizație pe baza imitării semnifică a determina dezvoltarea în așa fel ca ea să rămână întotdeauna în urmă față de cei care au generat și generează originalul. Deci, este important a înțelege că o cale cu adevărat europeană presupune nu imitarea modelului străin, ci conștientizarea propriilor rădăcini europene și revenirea la ele, ținând cont de condițiile concrete culturale și istorice”, a susținut ierarhul.

Arhiepiscopul Craiovei crede că este necesar ca românii de rând, dar și conducătorii să revină la conștiința ortodoxă, în fața provocărilor acestei lumi.

„Astăzi, Tradiția noastră strămoșească este de multe ori încălcată, iar necredința încearcă deseori să îndepărteze pe om de la principiul moral, promovând permisivitatea nelimitată în deșertăciune și păcat. Negarea dreptului la viață pentru pruncul în pântecele mamei, uciderea bătrânilor și bolnavilor care, după opinia unora, „sunt datori să moară”, ca să nu folosească rezervele societății, încercările de a submina instituția fundamentală a firii omenești – căsătoria – sunt câteva din provocările care arată o mutare profundă în conceperea lumii și a omului, o mutare pe care Biserica o consideră distrugătoare și periculoasă. Ceea ce ar trebui să se considere de la sine înțeles, cum e, de pildă, studierea religiei în școli și multe altele, în special cu referire la manifestarea culturii religioase, intră cu greu în viața noastră și de multe ori cu scrâșnetul dinților celor care își imaginează „statul laic” care exclude prezența religiei în procesele sociale. În fața acestor provocări suntem chemați să ne conducem, în îndeplinirea datoriilor noastre bisericești și civile, de conștiința creștină ortodoxă. Aceasta se referă atât la credincioșii de rând, cât și la cei care ocupă funcții responsabile în Țara noastră. Este de reținut că Biserica modelează sufletele oamenilor chemați la slujirea frățească unii altora și binelui comun. Ea susține caracterul nepieritor al legii morale, doar pe baza ei putând fi făurită o viață personală evlavioasă și o societate dreaptă. Ea mărturisește despre Împărăția Duhului, fiind veșnică și tinzând spre infinit”, scrie ÎPS Irineu. 

×