x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertisment pentru șoferi. Amenzile de circulație urcă până la 2.900 de lei

Avertisment pentru șoferi. Amenzile de circulație urcă până la 2.900 de lei

de Diana Scarlat    |    30 Ian 2017   •   18:04
Avertisment pentru șoferi. Amenzile de circulație urcă până la 2.900 de lei
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie, iar veniturile românilor se majorează de la 1 februarie. Salariul minim crește de la 1.250 de lei la 1.450 de lei de la începutul lunii viitoare, iar punctul de amendă crește de la 125 de lei la 145. O greșeală care poate atrage cea mai mare amendă este circulația pe drumurile publice fără revizia tehnică „la zi”. Dacă este plătită în 48 de ore de când este primită, amenda se înjumătăţeşte.

 

Amenzile din prima clasă, de două sau trei puncte, se vor încadra între 290 și 435 de lei. Acestea sunt prevăzute, între altele, pentru nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers; conducerea unui autovehicul cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv sau neîndeplinirea obligaţiei proprietarului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident.

În Clasa II se încadrează amenzile cu patru sau cinci puncte, între 580 și 725 de lei. Aceste amenzi sunt prevăzute, între altele, pentru nerespectarea semnalelor poliţiştilor de frontieră, ale îndrumătorilor Ministerului Apărării Naţionale, ale agenţilor de cale ferată, alte persoane desemnate pentru dirijarea circulaţiei; nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră; nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare; neîndeplinirea obligaţiei de a solicita, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui duplicat al permisului de conducere sau al certificatului de înmatriculare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă.

Vor plăti cât salariul pe o lună

În Clasa III intră amenzile cu 6-8 puncte, cu sume între 870-1.160 de lei. Acestea sunt, între altele, pentru conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat; conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu a preschimbat permisul de conducere naţional românesc la schimbarea domiciliului sau reşedinţei, în termenul prevăzut de lege; neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare/înregistrare a autovehiculului sau nepăstrarea distanţei laterale suficiente faţă de vehiculul care circulă din sens opus.

În Clasa IV intră amenzile cu 9-20 de puncte amendă, cu sume între 1.305-2.900 de lei. Aceste amenzi se dau, între altele, pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori dacă plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate.

În clasa VI de amenzi intră și aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competenţă şi care sunt marcate corespunzător.

Șoferii vor plăti mai mult, dacă vor greși în trafic. Cele mai mari amenzi ajung la valoarea netă a salariului mediu pe economie.

×