x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertismentul hidrologilor: se va forma gheaţă pe majoritatea râurilor din ţară

Avertismentul hidrologilor: se va forma gheaţă pe majoritatea râurilor din ţară

28 Ian 2014   •   13:01
Avertismentul hidrologilor: se va forma gheaţă pe majoritatea râurilor din ţară

Formaţiunile de gheaţă acumulate pe majoritatea râurilor din ţară vor fi în extindere în perioada următoare, inclusiv pe unele cursuri din Maramureş, potrivit buletinelor hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, precum şi a rapoartelor zilnice de monitorizare generate prin dispeceratele Administraţiei Naţionale "Apele Române", publicate marţi.

Astfel, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepţia râurilor din vestul ţării) vor fi în extindere şi intensificare, fiind posibilă şi apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă pe râurile mici din Maramureş.

"Evoluţia formaţiunilor de gheaţă poate determina posibile creşteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de râu, în special pe cele din Transilvania, Muntenia şi Moldova, fără a fi atinse cotele de avertizare pe principalele cursuri de apă. Pe râurile din centrul şi sudul ţării, va persista curgerea de năboi, iar pe râurile din sud-estul şi estul ţării se va intensifica. De asemenea, aglomerările de gheţuri formate anterior pe râuri şi acumulări se vor menţine. Este vorba despre Bistriţa - amonte de Dorna Arini şi amonte de acumularea Izvorul Muntelui, Dorna - amonte de staţia hidrometrică Dorna Cândreni, Mureş, Bistriţa (afluent al Oltului) şi pe Sălătrucel", se arată în prognoza hidrologilor.

De asemenea, debitele vor fi, în general, în scădere, cu excepţia cursului inferior al Mureşului (pe sectorul Arad-Nădlac), unde vor fi în creştere prin propagare, dar şi pe râurile din Dobrogea, unde vor fi staţionare.

Debitul Dunării, la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, va fi staţionar, la valoarea de 5.000 de metri cubi/secundă, peste media multianuală a lunii ianuarie (4.950 metri cubi/secundă). Totodată, pe tot sectorul aval Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere.

În următoarele zile, nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice monitorizate de ANAR se vor situa sub cotele de atenţie.

La nivelul "Apelor Române" şi a unităţilor aflate în subordine, debitele şi nivelurile cursurilor de apă, precum şi volumele din principalele 36 de lacuri de acumulare, sunt monitorizate non-stop, fiind asigurat fluxul informaţional între instituţiile responsabile.

Potrivit ANAR, volumele de apă necesare alimentării cu apă a populaţiei sunt asigurate în totalitate, rezerva existentă în acumulări fiind de 3,13 miliarde metri cubi.

×