x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Avertismentul" lui Isărescu pentru români: "Brâncoveanu şi-a depus banii în stăinătate şi uite cum a sfârşit..."

"Avertismentul" lui Isărescu pentru români: "Brâncoveanu şi-a depus banii în stăinătate şi uite cum a sfârşit..."

23 Oct 2013   •   17:50
"Avertismentul" lui Isărescu pentru români: "Brâncoveanu şi-a depus banii în stăinătate şi uite cum a sfârşit..."

Românii trebuie să aibă încredere în sistemul bancar românesc şi să nu depună banii în străinătate, a declarat, la o dezbatere culturală, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"După Miron Costin, un model de domnitor stăpân pe el şi reprezentând ceva a fost Radu Mihnea, cel care a avut trei domnii în ţara Românească şi una în Moldova. A fost primul domn român care şi-a deschis un depozit la Veneţia. Să fac o glumă: a plecat cu banii în străinătate. A depus atunci 20.000 de galbeni. Acest domn apela la un model modern de economisire a banilor, spune autoarea cărţii (n.n. - Nadia Manea în cartea , lansată, miercuri, la sediul BNR). Am fost puţin revoltat de această invitaţie a autoarei de a ne depune banii în străinătate. Şi Constantin Brâncoveanu şi-a depus banii în străinătate şi uite cum a sfârşit... Deci, nu este bine să ne depunem banii în străinătate, ci să avem încredere în sistemul bancar românesc", a afirmat Isărescu.

Potrivit Guvernatorului BNR, băncile centrale şi guvernatorii acestor instituţii au o obsesie de care se vorbeşte, respectiv inflaţia.

"Despre băncile centrale şi guvernatori se spune că au o obsesie: inflaţia. În mare măsură au dreptate. Banca Naţională a mai dezvoltat o preocupare, să nu zic obsesie: sprijinirea faptelor de cultură. Avem ocazia să ne bucurăm de o dezbatere sub genericul . Am parcurs cu interes paginile cărţii. Aceasta este chiar atractivă, şi fără să am pretenţia să concurez cu audienţa, am câteva lucruri care mi s-au părut mai interesante, mai ales cele legate de problemele unei bănci centrale, văzute prin ochii unor cronicari din secolele trecute (...)", a menţionat oficialul Băncii Naţionale.

Banca Naţională a României a organizat miercuri o dezbatere cu tema "Cronicarii — contemporanii noştri", la care invitat special a fost Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Discuţiile au pornit de la lucrarea cu titlul "Cronicarii, adevărul şi puterea. Istorie şi ideologie în cronicistica moldovenească a secolului XVII-lea", scrisă şi lansată, cu această ocazie, de Nadia Manea.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu bnr