x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertismentul șefului Moderna: Vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente împotriva Omicron

Avertismentul șefului Moderna: Vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente împotriva Omicron

30 Noi 2021   •   10:14
Avertismentul șefului Moderna: Vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente împotriva Omicron

Directorul executiv al Moderna Stéphane Bancel a prezis că vaccinurile existente vor fi mult mai puțin eficiente în combaterea Omicron și a avertizat că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei, scrie Financial Times.

Stéphane Bancel a declarat că numărul mare de mutații Omicron la nivelul proteinei spike, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane, și răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud sugerează că este posibil ca actuala serie de vaccinuri să trebuiască să fie modificată anul viitor.

Comentariile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care experții în domeniul sănătății publice și politicienii au încercat să adopte un ton mai optimist cu privire la capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecție împotriva Omicron.

Luni, Scott Gottlieb, un director al Pfizer și fost comisar al Administrației americane pentru alimente și medicamente, a declarat pentru CNBC: "Există un grad rezonabil de încredere în cercurile de vaccinuri că trei doze vor asigura pacientului o protecție destul de bună împotriva acestei variante".

Joe Biden, președintele SUA, a declarat ulterior că Omicron este "un motiv de îngrijorare, nu un motiv de panică", adăugând că experții medicali guvernamentali "consideră că vaccinurile vor continua să ofere un anumit grad de protecție împotriva cazurilor grave".

Cu toate acestea, Bancel a declarat că oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman să lupte împotriva Covid.

Majoritatea experților credeau că o astfel de variantă cu un grad ridicat de mutație nu va apărea decât peste un an sau doi, a adăugat Bancel.

Predicțiile șefului Moderna au zdruncinat marți investitorii din Asia, acțiunile și contractele futures pe acțiuni scăzând, iar prețul țițeiului pierzând teren.

În Japonia, indicele de referință Nikkei 225 a înregistrat o pierdere de până la 1,1% în urma raportului FT. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,3 procente. Contractele futures S&P 500 au pierdut câștigurile inițiale pentru ca acțiunile americane să scadă cu aproape 1%, în timp ce indicele FTSE 100 urma să piardă 1,2% la deschiderea ședinței de la Londra.

Îngrijorările legate de variantă au determinat traderii să caute siguranță în obligațiuni, împingând randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani în scădere cu 0,05 puncte procentuale, în timp ce pe piețele de mărfuri, țițeiul Brent, referința internațională a petrolului, a scăzut cu aproape 2 procente, la 72,04 dolari pe baril.

"Având în vedere că [Bancel] a spus că vaccinurile ar putea să nu fie la fel de eficiente, acest lucru a provocat o reînnoire a incertitudinii - de aici și mișcările de pe piețele externe pe care le vedeți acum", a declarat Mansoor Mohi-uddin, economist șef la Bank of Singapore.

În luna august, Moderna a anunțat că persoanele vaccinate cu două doze din vaccinul său "au păstrat anticorpi timp de șase luni, inclusiv împotriva variantelor îngrijorătoare, cum ar fi varianta Delta".

Dar studiile au sugerat că vaccinul companiei a fost mai puțin eficient în prevenirea focarelor de Delta decât tulpinile anterioare ale virusului.

Moderna și Pfizer lucrează în prezent la noi vaccinuri care să vizeze varianta Omicron, despre care Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că prezintă un "risc foarte ridicat".

Bancel a precizat că datele care indică modul în care vaccinurile existente s-au comportat împotriva variantei Omicron și dacă aceasta a provocat boli grave ar trebui să fie disponibile în termen de două săptămâni.

Dar el a spus că ar fi nevoie de câteva luni înainte ca un vaccin specific Omicron să poată fi produs la scară largă și a sugerat că ar putea exista un motiv pentru a oferi între timp rapeluri mai puternice persoanelor în vârstă sau persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

"[Moderna] și Pfizer nu pot obține un miliard de doze săptămâna viitoare. Matematica nu funcționează. Dar am putea obține miliardul de doze până la vară? Sigur", a declarat Bancel, care a prezis că Moderna ar putea produce un total de 2 miliarde-3 miliarde de doze în 2022.

Dar el a spus că ar fi riscant să mute întreaga capacitate de producție a Moderna către un vaccin pentru Omicron într-o perioadă în care alte variante sunt încă în circulație.

 

(sursa: Mediafax)

×