Avioanele F16 achiziţionate de statul român vor ajunge în ţară în luna septembrie, a anunţat ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Aeronavele, care vor participa la misiuni de patrulare în spaţiul aerian românesc şi balcanic, vor deveni operaţionale începând cu anul 2017, după ce piloţii români şi personalul tehnic vor fi instruiţi. Tot în 2017, va intra în vigoare Legea rezerviştilor voluntari, despre care ministrul spune că va rezolva deficitul de personal pe care armata română îl are. Motoc a adăugat că serviciul militar obligatoriu în România nu este încă luat în calcul.
Primul din cele două loturi de avioane F16, achiziţionate din Portugalia, vor ajunge în România la sfârşitul lunii septembrie, a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc. „De la anul vor fi primele aparate din Escadrila 1 operaţionale, le vom vedea cu inscrip-ţionarea Forţele Aeriene Române venind în România prima oara la sfârşitul lunii septembrie, anul acesta. Vor intra în dotarea armatei anul acesta în două etape, după care operaţionarea lor este avută în vedere pentru 2017”, a declarat Mihnea Motoc. Potrivit ministrului, pregătirea piloţilor şi a personalului tehnic care să aibă în grijă aeronavele va fi una foarte riguroasă, fiind, de fapt, cea mai costisitoare componentă a programului de reînnoire a aviaţiei militare. „Vor încheia un ciclu extrem de intens de pregătire şi formare. E vorba nu numai de piloţi, ci şi de întreg suportul tehnic de specialitate care concură la operarea unor aparate de sofisticarea F16. Aceasta este şi partea cea mai scumpă, partea de formare din tot ce înseamnă pachetul F16”, a declarat ministrul Apărării.
Aparatele de zbor F16 vor asigura serviciul de luptă - Poliţie aeriană, adăugându-se treptat misi-unilor care se execută la ora actuală cu aeronavele Mig 21 Lancer. „La ora actuală, suntem capabili cu aparatele de care dispunem să acoperim întreg teritoriul naţional şi să gestionăm orice posibilă intrare neautorizată în spaţiul nostru aerian, dar în chip gradual vor fi introduse la acest tip de serviciu-luptă aparate F16”, a spus Motoc. Tot din 2017, armata va putea să conteze pe servi-ciile rezerviştilor voluntari, o dată cu intrarea în vigoare a legii care le reglementează statutul. „Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Avem pregătite măsurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregătire periodică sufici-entă pentru aceşti rezervişti voluntari. Cei pe care îi vizăm vin din două provenienţe – unii care au făcut serviciul militar şi au un corp de bază de pregătire şi cei care vin fără background militar şi pentru care pregătirea este un pic mai exigentă”, a declarat Motoc.
Rezerviştii voluntari vor colabora cu armata în baza unui contract, beneficiind în mod regulat de stagii de pregătire.
Cele 12 avioane F16 achiziţionate de statul român din Portugalia ar putea fi utilizate aproximativ până în anul 2020. Aeronavele au costat 628 de milioane de euro, benefici-ind de mai multe modernizări.