Românii au redirecţionat în 2010 2% din impozitul pe venit, întâi către biserică, apoi către SMURD. Ultima campanie de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, din anul 2010, a îndreptat către SMURD cu 80% mai multe fonduri ca în 2009.
Fondurile au fost utilizate pentru închirierea unui avion sanitar, pentru dotarea noilor centre de formare cu echipamente medicale şi de instruire dar şi pentru sprijinirea construirii centrelor de instruire de la Cluj, Sibiu şi Timişoara. De asemenea, bazele aeriene din Cluj şi Tulcea au fost dotate cu rezervoare pentru combustibil şi au fost dotate cu echipamente ambulanţe din zece judeţe. Valoarea achiziţiilor depăşeşte suma de 1,2 milioane lei.
Astăzi, la fiecare trei minute un echipaj SMURD intervine pentru salvarea unei vieţi.
Anul acesta, obiectivul SMURD este mult mai îndrăzneţ. Principala problemă a medicilor este timpul insuficient pentru a salva vieţi. Achiziţia elicopterelor a fost un mare pas pentru rezolvarea problemei, dar în unele cazuri vremea nu le permite piloţilor să decoleze.
Au existat situaţii în care distanţa până la prima unitate spitalicească abilitată să intervină a fost prea mare. Soluţia este achiziţionarea unui avion medical pentru urgenţe, o ambulanţă aeromedicală care să pună la dispoziţia medicilor şi asistenţilor care îl deservesc tot ce este nevoie pentru protejarea vieţii pacientului.
În acest moment SMURD închiriază un avion pentru transportul pacienţilor pe distanţe mari, dar costurile sunt ridicate şi de multe ori aeronava nu este disponibilă. În 2010 avionul închiriat a executat peste 40 de misiuni umanitare pentru salvarea a peste 40 de vieţi, dintre care 13 copii cu vârstă mai mică de 6 ani.
În funcţie de fondurile colectate, reprezentanţii SMURD vor stabili dacă vor achiziţiona un avion second-hand sau unul nou, costurile aeronavei variind între 2 şi 5 milioane de euro.
Aeronava va staţiona cel mai probabil la Bucureşti, acolo unde există un hangar disponibil şi piloţi la care se poate apela 24 de ore din 24.
SMURD a lansat sâmbătă la Tîrgu-Mureş noua campanie de colectare a celor două procente din impozitul pe venit, „Nu lăsa distanţa până la spital să devină incurabilă”. „Este prima dată când vom face o campanie naţională, care să ducă la realizarea unui proiect distinct. Cu siguranţă fondurile din 2% izolate, singure, nu vor fi suficiente, aşa că vom apela şi la alte forme de sponsorizare. Vom achiziţiona un avion complet dotat, de terapie intensivă, care să ne permită transportul în condiţii optime a pacienţilor”, a declarat fondatorul SMURD, dr. Raed Arafat. Formularele pot fi depuse până în 15 mai, atât la sediul Administraţiilor Financiare, cât şi la sediile SMURD.
În acest an SMURD îşi propune să acopere şi restul de şase judeţe unde nu există baze ale serviciului (Tulcea, Teleorman, Gorj, Covasna, Sălaj şi Caraş Severin).