x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Camatarilor fura cot la cot cu ei

Avocatul Camatarilor fura cot la cot cu ei

16 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Mihai Costea, avocatul fratilor Camataru, a fost retinut ieri de Politie. El e cercetat pentru inselaciune, fals si alte infractiuni. Costea a mai fost anchetat in 1994 si arestat in 1995 pentru complicitate la furturi de masini.

Avocatul Camatarilor a ajuns dupa gratii

Avocatul fratilor Camataru, Mihai Costea, a fost retinut ieri de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti pentru mai multe infractiuni care, potrivit procurorilor, au dus la retrocedarea ilegala a trei case din centrul Bucurestiului.
MIRUNA PASA, EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

|NCaTU{AT. Costea e sus]inut de so]ia lui Sile C`m`taru
Avocatul Mihai Costea este cercetat pentru inselaciune, fals, instigare la marturie mincinoasa si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, infractiuni care ar fi fost savarsite in perioada 1998-2001. El a fost citat initial ieri dimineata de Politia Capitalei, iar dupa cateva ore de audieri a ajuns la Parchet cu o ordonanta de retinere pe numele sau. In jurul orei 16:00 Costea a fost incatusat, bagat in duba si trimis la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva. Potrivit procurorilor, avocatul ar fi convins mai multi clienti care aveau procese de revendicare a unor imobile sa falsifice documente si sa le foloseasca in fata instantelor de judecata. Mai mult, Costea ar fi convins doi martori sa minta in fata judecatorilor. Dupa ce procesele au fost castigate, avocatul a cumparat cu sume modice doua dintre imobilele situate in buricul targului, pe Strada Sperantei la numerele 15 si 42. Pentru casele cu pricina Primaria Sectorului 1 se considera prejudiciata cu aproximativ 10 miliarde de lei. Dosarul cu pricina, aparut parca din senin, este de fapt una din cele 75 de dijungeri facute acum doi ani de procurori in cazul fostei judecatoare de la Sectorul 1, Georgeta Stoican. Magistrata a si fost condamnata pentru situatii asemanatoare la un an si patru luni de inchisoare, din care a executat doua treimi.

PROTESTE. Retinerea unui coleg de breasla a iscat ieri valuri de furie printre avocatii din dosarul Camataru. Vreo zece s-au oferit imediat sa-l apere gratuit. Pe holurile tribunalului, ieri seara sustineau toti ca dosarul colegului lor este o inscenare menita sa-l reduca la tacere in cazul Camatarilor. Pe la 17:30 a venit sa-si sprijine colegul chiar decanul Baroului Bucuresti Cristian Iordanescu. La ora inchiderii editiei discutarea arestarii preventive abia incepuse si promitea sa dureze toata noaptea.

DECANUL BAROULUI SOCAT

SUPaRARE. Colegii de breasl` s-au oferit s`-l apere
Decanul baroului Bucuresti Cristian Iordanescu a declarat ieri pe holurile tribunalului ca modul in care a fost retinut colegul sau incalca orice norma legala. "Mai mult, asta nu poate sa demonstreze decat ca organele judiciare nu au nici cea mai mica urma de respect fata de profesia noastra. Legea prevede ca in astfel de situatii conducerea baroului ar fi trebuit incunostiintata. Eu am aflat de la presa. Iordanescu a sustinut ca nu discuta vinovatia lui Costea, ci modul in care a fost retinut. "Daca era un flagrant as mai fi inteles masura, dar in acest caz vechi din 1998 se fac cercetari abia acum cand domnul Costea a luat atitudine intr-un dosar important. Consider ca organele de ancheta exercita asupra avocatilor presiuni nepermise", a declarat Iordanescu. Decanul a convocat de urgenta consiliul baroului Bucuresti pentru discutarea acestei situatii.

TRECUT PENAL

Jurnalul National a intrat in posesia unei informatii interesante despre trecutul avocatului Costea. Politistii sustin ca, in cursul anului 1995, Costea a mai fost cercetat, impreuna cu alte doua persoane, intr-un alt dosar de furturi de masini straine. Dosarul, aflat la Judecatoria Sectorului 2, se referea la furtul a trei autoturisme. Este vorba de un Nissan Patrol, proprietatea lui Zaharia Schrotter, sotul creatoarei de moda Irina Schrotter, furat la data de 15 iunie 1994, de un Mitsubishi Pajero, furat la 22 iulie 1994, din Calea Dorobantilor - Sector 1 Bucuresti, si de o Toyota 4, furata la 16 decembrie 1994. Implicatia avocatului Mihai Costea, cercetat ca si complice in aceste fapte, consta in aceea ca le-ar fi pus la dispozitie hotilor (Harlea Gheorghe si Sfarlea Torino) un apartament in care acestia falsificau chei si documente. In mod ciudat, pe data de 5 decembrie 2000 dosarul dispare din arhiva Judecatoriei Sectorului 2, motiv pentru care conducerea acestei instante dispune reconstituirea dosarului. Urmeaza trei ani in care se readuc filele, iar pe data de 12 februarie 2003 judecatorii au dat verdictul. Dintr-o "pura intamplare", avocatul nu a fost condamnat, deoarece faptele pentru care a fost cercetat s-au prescris. Cu toate acestea, Mihai Costea a fost arestat preventiv in perioada 24 februarie 1995 - 16 aprilie 1996.

VILE CU BUCLUC

TaCERE. Por]ile erau ncuiate ieri la o firm` cu sediul ntr-o vil` din dosarul pentru care e anchetat Costea
Cele trei imobile din cauza carora a fost retinut avocatul Mihai Costea erau ascunse ieri in spatele unui zid de tacere. Proprietarii acestora - de negasit, iar persoanele peste care am dat in casele cu pricina - cu lacat la gura. Cladirile prin care aparatorul Camatarilor ar fi prejudiciat Primaria Capitalei cu aproximativ 13 miliarde de lei au avut o soarta diferita. In Strada Radu Beller, la cativa metri de Piata Dorobanti, se afla unul din imobilele in cauza, unde are sediul un local de lux. Administratia restaurantului nu a putut sa ofere detalii despre regimul de proprietate a cladirii si a declarat ca nu stie nimic despre vreun litigiu in care ar fi implicata cladirea. Una din cele doua case de pe Strada Sperantei gazduieste firma Rostrada. O secretara a declarat, prin gard, ca singura persoana care poate face precizari despre statutul imobilului este directorul societatii, care va putea fi gasit abia luni dimineata. Cea mai putin "norocoasa" cladire din cele trei care l-au infundat pe avocatul Costea este tot in Strada Sperantei. Daca in celelalte doua cazuri imobilele erau restaurate, la numarul 15 se afla o casa darapanata. Un barbat care a declarat ca are grija de casa sustine ca nu stie nimic despre cine are in proprietate cladirea, dar a auzit ca imobilul a fost revendicat acum cativa ani de fostul proprietar, care l-a vandut ulterior. (Lucian Florea)
×
Subiecte în articol: observator avocatul costea