x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul familiei Cozma: "Nu sunt bani pentru despăgubirea familiei lui Marian”

Avocatul familiei Cozma: "Nu sunt bani pentru despăgubirea familiei lui Marian”

de Istvan Deak    |    15 Oct 2012   •   15:06
Avocatul familiei Cozma: "Nu sunt bani pentru despăgubirea familiei lui Marian”

După ce Curtea de Justiţie a Ungariei a închis cazul uciderii handbalistului român Marian Cozma, majorând pedeapsa lui Ivan Sztojka de la 8 la 13 ani, singurul aspect neclarificat a rămas suma pe care urmează să o primească familia lui Marian, drept despăgubiri.

Procesul

La Budapesta se află pe rol un proces intentat în civil de familia Cozma celor trei vinovaţi pentru moartea lui Marian, însă avocatul familiei rămâne rezervat în privinţa şanselor de reuşită. "Eventualele despăgubiri dictate de Judecătoria Budapesta ar putea să se întoarcă tot la stat sub forma cheltuielilor de judecată. Tocmai de aceea trebuie modificată legea despăgubirilor. De la cei trei inculpaţi au fost puse sub sechestru bunuri în valoare de aproximativ 70 de milioane de forinţi (250.000 de euro), dar cheltuielile de judecată se ridică la peste 100 de milioane de forinţi. Sunt şanse mari ca familia Cozma să nu primească nici un ban despăgubire, chiar dacă solicităm în instanţă suma de 360 de milioane de forinţi (1,3 milioane de euro). Pretenţiile puteau fi mai mari fiindcă despăgubirile pentru un sportiv de elită sunt mult mai mari decât pentru un om obişnuit. În cazul unui transfer în străinătate puteam vorbi şi de sume de ordinul a sute de milioane de forinţi”, a subliniat Helmeczy Laszlo.

Noi solicitări

El a adăugat că, după ce Curtea de Justiţie a Ungariei a schimbat sentinţa Curţii de Apel Gyor şi l-a considerat şi pe Ivan Sztojka vinovat pentru moartea lui Marian, familia sportivului român a decis să îi solicite şi acestuia despăgubiri. "Având în vedere salariul anual al lui Marian, contractele de sponsorizare şi posibilele transferuri, părinţii solicită despăgubiri de 205,5 milioane de forinţi, 102,75 milioane pentru fiecare, în timp ce fraţii speră să obţină suma de 155,5 milioane de forinţi, 77,75 pentru fiecare în parte. Din punctul meu de vedere, ministerul ar trebui să se implice şi să acopere o parte din despăgubiri. Există un precedent extrem de trist în cazul unei crime similare, în care în ciuda despăgubirilor dictate de instanţă, familia victimei nu a primit nici un ban, criminalii efectiv nu aveau nimic pe numele lor”, a mărturisit Helmeczy.

Jobbik vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

Vicepreşedintele partidului ungar de extremă dreapta Jobbik, Sneider Tamas, s-a arătat dezamăgit de verdictul dictat de Curtea de Justiţie a Ungariei (Kuria). "Jobbik consideră că, în baza legislaţiei în vigoare, primii trei vinovaţi pentru moartea lui Marian Cozma ar fi trebuit să fie traşi la răspundere prin cea mai severă pedeapsă posibilă, condamnarea la închisoare pe viaţă. Legea actuală este mult prea liberală, iar faptul că în acest caz judecătorii dictează o pedeapsă mai mică decât cea maximă este realmente revoltător (n.r - pedeapsa maximă pentru faptele lui R.Sandor era de 20 de ani, instanţa a dictat doar 18). Cazul Cozma este o mostră că societatea noastră are nevoie de reintroducerea pedepsei cu moartea”, consideră Sneider Tamas. Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru cei trei vinovaţi a fost solicitată şi de europarlamentarul Jobbik, Morvai Krisztina.

Sztojka vrea la Curtea Constituţională

Singurul afectat de decizia Curţii de Justiţie a Ungariei, Ivan Sztojka, şi-a mandatat avocatul să caute achitarea sa la Curtea Constituţională a Ungariei.  "Curtea i-a mărit pedeapsa lui Sztojka fiindcă a ajuns la concluzia că a avut un rol direct în uciderea lui Marian Cozma, fapt contrazis de decizia Curţii de Apel Gyor. Până când Curtea Supremă ne va preda în scris motivarea sentinţei, vom ataca la Curtea Constituţională rechizitoriul întocmit de procurori, ancheta poliţiei şi procesul în sine, deoarece au avut loc o sumedenie de fapte care contravin corectitudinii unui astfel de demers judiciar. Aceşti oameni nu au beneficiat de prezumţia de nevinovăţie şi au fost condamnaţi încă de la arestare”, consideră avocatul lui Sztojka, Szikinger Istvan. ”Preşedintele Judecătoriei Veszprem şi şeful Politiei Ungare au făcut declaraţii mincinoase grave la adresa învinuiţilor, în cadrul filmului memorial - O ţară înjunghiată în inimă - la doar câteva luni de la comiterea faptelor, în faza incipientă a anchetei. Astfel, ei au prejudiciat şi s-au antepronunţat unui verdict de o gravitate ieşită din comun. Ceea ce s-a întâmplat pe parcursul anchetei şi a procesului reprezintă material suficient pentru a redeschide cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la Strasbourg. În aceste condiţii, dacă nu vom avea câştig de cauză la Curtea Constituţională, atunci vom muta cazul la un for internaţional, fiindcă trebuie scos la iveală faptul că autorităţile ungare nu au organizat un proces corect în cazul Cozma”, a mai adăugat Szikinger.

Istoricul dosarului

Handbalistul român al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal la 8 februarie 2009, în faţa localului Patriota, din oraşul Veszprem, în altercaţie fiind implicaţi alţi doi coechipieri, Zarko Sesum şi Ivan Pesici, grav răniţi şi ei. Handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Doi dintre agresori, Sandor Raffael şi Gyozo Nemeth, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de prima instanţă în iunie 2011, iar al treilea, Ivan Sztojka, la 20 de ani de închisoare. După apel, în aprilie 2012, sentinţele au fost reduse în cazul primilor doi la 18 ani, iar pentru cel de-al treilea la 8 ani de închisoare, Curtea de Apel estimând că a fost vorba de omor prin imprudenţă şi nu de crimă. La scurt timp după aceea, ministrul Justiţiei, Tibor Navracsics, s-a pronunţat pentru o revizuire a practicii penale a tribunalelor pentru a elimina verdictele "prea indulgente, necorespunzătoare sau controversate" în cazurile importante. Curtea de Justiţie a Ungariei a decis la 1 octombrie să menţină pedepsele dictate de Curtea de Apel Gyor în ceea ce îi priveşte pe Nemeth Gyozo şi Raffael Sandor (18 ani pentru fiecare), dar a schimbat încadrarea faptelor comise de Ivan Sztojka şi i-a majorat pedeapsa de la 8 la 13 ani.

×