x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ba da, ba nu in Delta - Vrem sa rezolvAm problemele, dar nu stim care sunt ele

Ba da, ba nu in Delta - Vrem sa rezolvAm problemele, dar nu stim care sunt ele

de Alexandru Nastase    |    10 Iul 2006   •   00:00
Ba da, ba nu in Delta - Vrem sa rezolvAm problemele, dar nu stim care sunt ele

Autoritatile vor sa promoveze turismul si sa atraga atentia asupra partilor negative pe care le are Delta Dunarii, dar evita sa vorbeasca despre problemele Rezervatiei si nu au solutii pentru rezolvarea acestora.

Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul Mediului, Sulfina Barbu, au mers in week-end in Delta Dunarii, intr-o actiune intitulata "Hai in Delta!", in care au fost implicati Autoritatea Nationala pentru Turism, Societatea Civila si fruntasii liberali din aripa pro-Tariceanu a filialei Tulcea. Scopul? Incercarea refacerii imaginii Deltei, dupa isteria aviara din toamna lui 2005 si inundatiile din primavara lui 2006, si atragerea atentiei asupra problemelor Rezervatiei. Cateva discursuri au fost de-ajuns pentru a se vedea ca autoritatile evita sa vorbeasca despre problemele cele mari care exista in Delta, pentru ca nu le cunosc. Desi mai-marii locali au programe de dezvoltare a regiunii pana in 2016, nu au bani cu care sa le finanteze.

Pachetul de proiecte privind Rezervatia a primit denumirea de Master-plan si dateaza de pe vremea PSD-ului, fiind insusit si de actuala putere. Planul prevede investitii in monitorizarea poluarii si a accesului in Delta, infrastructura localitatilor si reconstructia ecologica. In paralel, Consiliul Judetean doreste modernizarea Aeroportului Tulcea si a drumurilor si investitii in infrastructura turistica. Desi planurile exista, in practica s-a facut foarte putin. Un exemplu: potrivit Master-planului, intre 2005 si 2008 trebuie renaturate aproximativ 35.000 de hectare de amenajari agricole si piscicole. La jumatatea intervalului, autoritatile locale spera sa finalizeze pana la sfarsitul anului reconstructia ecologica a doar 5.600 de hectare. Motivul? Desi proiectele exista, banii pentru a le pune in practica intarzie sa apara. De un an si jumatate se recurge asadar la expresia: "Vom incerca sa luam credite externe si imprumuturi". Este dovada competentei actualei conduceri a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

ORDINE DE PROHIBITIE. Actuala putere a emis doua ordine de prohibitie la nivelul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii: unul pe trei ani, la stiuca, lin, caraduca si alte aproximativ 40 de specii de pesti, si altul pe 10 ani, la sturioni. Primul este nefunctional de un an incoace, intrucat emiterea lui a fost contestata in instanta, iar decizia finala a judecatorului intarzie. Cel de-al doilea a fost salutat de CITES, Conventia internationala pentru comertul cu specii protejate, insa e aplicabil doar in apele romanesti, intrucat Ucraina si Bulgaria continua sa pescuiasca.

Tot de un an si jumatate se vorbeste ca salvarea Deltei o reprezinta turismul. Adica localnicii sa renunte treptat la pescuit sau la recoltarea stufului si sa-si faca pensiuni. O noua idee a fost lansata la sfarsitul saptamanii trecute. Deranjat de acoperisurile din tabla ale unor case din Delta, prim-ministrul Tariceanu a adus in discutie ideea lansarii unui turism de Rezervatie si nu al unuia de masa, un turism care sa protejeze Delta si sa o fereasca de a fi invadata de turisti numerosi si amatori de consum. Apreciata de autoritatile locale, ideea ar forta populatia locala sa nu renunte la activitatile traditionale.

IGNORATE
Discutiile s-au desfasurat in hotelul din Crisan, al senatorului Daniel Ilusca - initiatorul proiectului de lege privind titlurile de proprietate in Delta, lege care ar putea da oricui terenuri in Rezervatie. Autoritatile nu au rostit nici un cuvant despre gravele probleme ale Rezervatiei: programul de reconstructie ecologica bate pasul pe loc; in Delta nu exista rampe pentru gunoaie, peturile sufocand canalele si malurile. Rezervatia este plina de epave, din care se scurg reziduuri petroliere; desi se vrea ecologie, resursa piscicola a fost trecuta din administrarea Ministerului Mediului in cea a Ministerului Agriculturii si data spre exploatare gratis si prin incredintare directa; braconajul este excesiv; stuful a fost dat spre exploatare prin simple protocoale, si nu in baza legii; mai multe autoritati elibereaza avize de mediu pentru activitati desfasurate pe teritoriul Rezervatiei etc.
×
Subiecte în articol: observator delta